Ga naar inhoud
Still

Zwart als roet

Regie: Sunny Bergman
Onderzoek van Sunny Bergman naar de al dan niet racistische wortels van Zwarte Piet en het emotioneel hoog opgelopen maatschappelijk debat dat tot ver buiten de landsgrenzen voerde.

Naast pepernoten strooien en schoentje zetten is het debat over de racistische elementen van Zwarte Piet een vast onderdeel van de Sinterklaastraditie geworden. In aanloop naar het Sinterklaasfeest van 2013 lopen de gemoederen zo hoog op dat zelfs de rechter en de Verenigde Naties hun oordeel vellen. Sunny Bergman onderzocht de vermeend kwalijke vooroordelen die ten grondslag liggen aan het olijke personage dat als knecht van de goedheiligman dienst doet, en confronteerde in Londen argeloze voorbijgangers met zichzelf verkleed als Black Pete.

Credits

Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
De Familie Film & TV
Omroep
VPRO TV
Titel: Zwart als roet
Jaar: 2014
Duur : 56 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2015
Panorama Maatschappij

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.