Ga naar inhoud
Still

De tweeling

Regie: Ben Sombogaart
Een tweeling wordt gescheiden en groeit op in verschillende millieus. Wanneer de zusjes elkaar in tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoeten blijken ze van elkaar vervreemd. Decennia later probeert Anna zich te herenigen met haar koppige zus Lotte.
Verfilming van de gelijknamige bestseller van Tessa de Loo. De Nederlands en Duits gesproken speelfilm volgt het leven van de tweelingzusjes Lotte en Anna die na de dood van hun ouders, begin twintigste eeuw, wreed van elkaar worden gescheiden. Lotte komt terecht in het welgestelde milieu van haar tante in Nederland. Ze ziet kans te studeren, en krijgt piano- en zangles. Ze wordt verliefd op de joodse David. Anna daarentegen blijft in Duitsland. Op de boerderij van haar oom groeit ze liefdeloos op en ze mag niet naar school. Liefde vindt ze bij een jonge SS-officier. Tijdens de oorlogsjaren komen de zusjes weer met elkaar in contact, maar dit wordt ook weer verbroken als blijkt hoe de oorlog hen van elkaar heeft vervreemd. Decennia later, in een kuuroord in Spa, probeert de inmiddels bejaarde Anna zich nog eenmaal te herenigen met de koppige Lotte. De tweeling won een Platina Film.
Still
Titel: De tweeling
Jaar: 2002
Duur : 2 uur, 15 minuten
Soort: Speelfilm
Editie: NFF 2014
Gast van het Jaar: Fons Merkies MuziekOorlogGeschiedenis

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Speelfilm (2003)
Hanneke Niens
Beste Lange Speelfilm (2003)
Anton Smit

Gouden Kalf nominaties

Beste Sound Design (2003)
Peter Flamman
Beste Scenario (2003)
Marieke van der Pol
Beste Regie (2003)
Ben Sombogaart
Beste Camera (2003)
Piotr Kukla

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2002)
Platina Film (400.000 bezoekers speelfilm) (2003)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.