Ga naar inhoud
Transmediaal project op de scheidslijn van feit en fictie, over een opmerkelijke vogel met parallellen met een ongewenste vreemdeling.

Transmediale projecten kennen verscheidene parallelle uitdrukkingsvormen die samen de verhaalwereld vormen. In het geval van De migrant is gewerkt met audio, video, tekst, fotografie en gesproken woord en bereikte het project het publiek in de vorm van een radiodocumentaire, een webdocumentaire, een boek én een voorstelling.

De migrant is het opmerkelijke levensverhaal van een vogel, waarin grotere thema’s als de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling samenkomen. Fotograaf Anaïs López maakte in 2012 in Singapore voor het eerst kennis met de Javaanse Mynah, een kleine zwarte zangvogel. Deze vogel blijkt sinds zijn import in Singapore begin twintigste eeuw uit de gratie te zijn geraakt en wordt inmiddels actief uitgeroeid. Anaïs López neemt je mee op een unieke reis die zich beweegt op de scheidslijn tussen feit en fictie: het verhaal heeft de vorm van een fabel, maar de gebeurtenissen zijn gebaseerd op feiten. Het scenario is onder meer opgebouwd aan de hand van de artikelen die Anaïs vond in de archieven van de nationale Singaporese krant de Straits Times en interviews met deskundigen.

Credits

Sound Design
Geluidsnabewerking
Conceptontwikkeling

Titel: De Migrant
Jaar: 2018
Duur : 35 minuten
Categorie: Interactief project
Competities: Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2018

Natuur & MilieuGeschiedenisMaatschappij

Gouden Kalf nominaties

Beste Interactive (2018)
Anaïs López

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.