Ga naar inhoud
Festival

Winnaar Louis Hartlooper Prijs voor Beste Filmpublicatie en nominaties KNF bekend

Vandaag is de winnaar van de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie is bekend. Ook zijn de nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek bekendgemaakt.

Winnaar Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie

De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie wordt uitgereikt aan moedige, bevlogen publicaties die een stimulerende bijdrage leveren aan het denken over cinema en verdieping van de Nederlandse filmcultuur. Een nationale filmcultuur is ondenkbaar zonder goede filmpublicaties. Zonder referenties, reflecties, onderzoek, inventarisaties en andere geschreven inzichten is er zelfs geen begin van filmcultuur. De genomineerden waren:

  • 25 Encounters – Vanja Kaludjercic (International Film Festival Rotterdam, 2022)
  • Kijken maakt gelukkig – Hoe film ons leert om beter te leven(Gawie KeyserWalburg Pers, Zutphen, 2021)
  • Robbe de Hert: De Robin Hood van de Vlaamse FilmLukas de Vos & Freddy Michiels(KMO Promoties & VVF, Antwerpen, 2021)

Uit deze drie genomineerden is 25 Encounters als winnaar gekozen.

Over 25 Encounters

25 Encounters is een Engelstalige jubileumuitgave uitgegeven ter gelegenheid van de 50ste editie van het International Film Festival Rotterdam, waarin een beeld wordt geschetst van heden, verleden en toekomst van het festival en van de cinema in het algemeen. In 25 tweegesprekken geven mensen die op een of andere wijze bij het festival betrokken waren of zijn – filmmakers, festivaldirecteuren, filmprofessionals, filmjournalisten, kunstenaars, maar ook technici verantwoordelijk voor de filmprojectie – hun visie op de geschiedenis van het festival en hun ideeën over de toekomst van het Rotterdamse festival en van filmfestivals in het algemeen. Ook komt in verschillende gesprekken de ontwikkeling van de cinema door de jaren heen aan de orde en wordt ingegaan op de vraag wat de toekomst van de cinema kan zijn in een digitale wereld.

Nominaties KNF-jury bekend

Een afvaardiging van filmjournalisten en recensenten bepaalt welke speelfilm of documentaire die tijdens het festival in première gaat, zij het beste vindt. Deze speciale persprijs van de Nederlandse Filmkritiek wordt vergeven door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF). De KNF stelt uit haar leden een jury samen die de nominaties bepaalt en die vervolgens de winnaar aanwijst uit de speelfilms en lange documentaires die in première gaan tijdens het festival. Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt:

  • Narcosis - Martijn de Jong
    Scenario: Laura van Dijk, Martijn de Jong, productie: Trent, OAK Motion Pictures
  • NIKKI - Monique Nolte
    Scenario: Monique Nolte, productie: Eric Bremer, Doclines

De KNF-jury, bestaande uit Nico van den Berg, Lisa van der Waal en Boaz van Luijk, reikt aanstaande zaterdag 24 september de KNF-prijs uit.

ga terug