Ga naar inhoud
Premières

Sweet Dreams is de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2023

Sweet Dreams van regisseur en scenarist Ena Sendijarević is de openingsfilm van de 43e editie van het Nederlands Film Festival. Sweet Dreams is een satirisch drama over uiteenvallende familiebanden tijdens de ondergang van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië. Renée Soutendijk, Lisa Zweerman, Florian Myjer, Hans Dagelet, Hayati Azis, Rio den Haas, Muhammad Khan en Peter Faber maken deel uit van de cast die samen met de regisseur aanwezig is bij de festivalopening op vrijdagavond 22 september in Stadsschouwburg Utrecht.

Op de premièreavond is Sweet Dreams, een productie van Lemming Film, in vele filmtheaters en bioscopen door het hele land te zien. De kaartverkoop van de publiekspremière in Utrecht start op 1 juni via deze website.

Still_Sweet Dreams ©Emo Weemhoff

Regisseur Ena Sendijarević: “Ik ben ontzettend vereerd dat mijn tweede speelfilm Sweet Dreams de openingsfilm van het Nederlands Film Festival is. Met deze satirische periodefilm over een Nederlands-Indonesische familie die probeert om te gaan met hun erfgoed, wilde ik invoelbaar maken hoe het koloniale verleden doorwerkt in onze huidige relaties met elkaar.”

NFF-Algemeen Directeur Silvia van der Heiden: “In Sweet Dreams geeft Ena Sendijarević een eigenzinnige en vernieuwende kijk op de Nederlandse koloniale geschiedenis. Dankzij Ena’s unieke beeldtaal en een cast voor wie de rollen gemaakt lijken te zijn, is de film een absurdistische duik in een pijnlijk verleden. Sweet Dreams blijft nog lang nagonzen. Ik ben er trots op dat we met deze film de 43e editie van het Nederlands Film Festival openen.”

Synopsis Sweet Dreams

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Azis) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen. Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.

Over de film

Ena Sendijarević (Take Me Somewhere Nice) regisseerde en schreef het scenario van de film Sweet Dreams. De cast bestaat uit Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Florian Myjer, Muhammad Khan, Hans Dagelet, Rio den Haas en Peter Faber. De speelfilm is geproduceerd door Lemming Film, in coproductie met Plattform Produktion, Film Ï Vast, Talamedia en in samenwerking met VPRO. Sweet Dreams is met steun van het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBo, Swedish Film Institute, CNC Tax Rebate International Productions en Creative Europe Media tot stand gekomen. Distributeur Gusto Entertainment brengt de openingsfilm vanaf 28 september uit in de bioscopen en filmtheaters. De wereldpremière van Sweet Dreams wordt nog aangekondigd.

Bezoekers zitten bij een bord met de festivalplattegrond op de Neude

Over NFF 2023

Elk jaar verandert Utrecht in dé filmhoofdstad van Nederland met de beste en nieuwste films, series en digitale cultuur van eigen bodem. Tijdens het festival kun je je onderdompelen in het gevarieerde aanbod van premières, vertoningen en evenementen op meer dan vijftien locaties en cafés in de stad. De 43e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 t/m 29 september 2023. De voorverkoop van een selectie populaire evenementen start op donderdag 1 juni.

NFF 2023OpeningsfilmSweet DreamsEna Sendijarević
ga terug