Ga naar inhoud
Nu kijken

Een eerbetoon aan Felix de Rooy

Eye Filmmuseum presenteert van 6 t/m 27 mei een exclusieve blik op het oeuvre van de Curaçaose-Nederlandse kunstenaar Felix de Rooy. Zijn werk als regisseur en acteur is voor vele jonge filmmakers in Nederland en op de Cariben een grote inspiratiebron.

Hieronder een greep uit de films die je tijdens dit programma kunt zien.

Still_Bulado

Buladó

Openingsfilm van NFF 2020 en winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Film in datzelfde jaar. Wanneer de verschillen in mentaliteit tussen de rationele vader Ouira en de spirituele opa Weljo (gespeeld door Felix de Rooy) steeds meer met elkaar in botsing komen, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden haar eigen weg tussen deze twee uitersten.

Still Desiree

Desiree

Eenzame vrouw komt in de klauwen van een sekte. Ze wordt verliefd op een man buiten de sekte en raakt zwanger. De man verliest door haar zijn baan en verlaat haar. De sekteleider acht het kind onrein omdat het verwekt is door een ongelovige. De vrouw neem een rigoureus besluit. Black cinema-debuut van De Rooy.

Still Ava Gabriel

Ava & Gabriel - Un historia de amor

Liefdesdrama waarin de zwarte schilder Gabriel Goedbloed voor een kerk op Curaçao een muurschildering moet maken. Hij kiest een zwarte onderwijzeres uit als model voor de Maagd Maria en dit wekt heel wat opschudding onder de plaatselijke bourgeoisie. Winnaar Gouden Kalf Speciale Juryprijs 1990.

Still Boy ecury

Boy Ecury

Dundun Ecury, gespeeld door Felix de Rooy, herleeft het tragische lot van zijn zoon Boy, die als verzetstrijder ter dood werd veroordeeld. Een confronterende blik op de deelname van de Surinaamse en Antiliaanse Nederlanders aan het verzet tegen de Duitsers tijdens WOII.

Still2 Almacita di desolato

Almacita di Desolato

Tweede grote film van het duo De Palm/De Rooy, gedraaid op Curaçao. Gebaseerd op oude volksverhalen, roept de film het beeld op van een fictieve agrarische gemeenschap rond de eeuwwisseling.

Felix de Rooy poseert op de rode loper

Felix de Rooy in het Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum presenteert van de tentoonstelling Felix de Rooy – Apocalypse. Het bevat werk uit alle domeinen waarin De Rooy actief is geweest: beeldende kunst, theater, film, tentoonstellingen en verzamelingen. Te zien t/m 3 september

Felix de Rooy
ga terug