Ga naar inhoud

Het Italiaanse temperament van maestro Mike van Diem


Giancarlo Giannini en Mike van Diem op set van TULIPANI. ©Domenico Trotto

TULIPANI, de nieuwe film van Mike van Diem, opent de 37e editie van het Nederlands Film Festival. In deze kleurrijke tragikomedie emigreert een Zeeuwse boer anno 1953 op de bonnefooi naar een Zuid-Italiaans gehucht.

"Een goede regisseur? Dat is iemand die het beste uit zijn mensen haalt".


In TULIIPANI vertrekt boer Gauke spontaan op de fiets met een zak tulpenbollen richting het zuiden. Hoe avontuurlijk ben je zelf?
"Misschien een cliché, maar voor veel schrijvers, regisseurs en componisten gaat het werk emotioneel gezien veel verder dan het echte leven. Na jarenlang commercials te hebben gemaakt en De surprise in 2015 had ik enorm veel zin om weer een film te maken. Ook al was dit project qua opstart niet eenvoudig door het wegvallen van Marleen Gorris (die oorspronkelijk de regie zou voeren - red) en alle financiële en productionele kwesties en enorme vertragingen van de opnames. Daarnaast had ik zelf altijd het gevoel weg moeten te blijven uit zuidelijke landen. Ik voel me meer op m’n gemak met mensen uit het Noorden. Daar ben ik nu overheen. Een andere reden waarom ik het nu aandurfde, is dat er een uitstekende crew was verzameld. En met de jaren en de ervaring komt meer zelfvertrouwen. Film is geen exacte wetenschap, maar ik denk dat ik inmiddels best een aardige film kan maken. Er zijn veel definities van een goede filmregisseur, maar een daarvan is zeker dat de beste filmregisseur het beste uit zijn mensen haalt."


In het persbericht bestempelde het NFF Tulipani als "een oer-Hollandse film met Italiaans temperament". Hoe is jouw temperament op een set?

"Emoties kunnen hoog oplopen op een filmset. Ik ken geen enkele film waarbij zoveel is gehuild, gescholden en waarbij zoveel mensen midden in de nacht nog checkten of de eerste de beste vlucht naar Nederland nog beschikbaar was (lacht). Ik schijn uitermate ongenaakbaar te zijn. Druk gebarend, overgeconcentreerd en regelmatig gefronst kijkend. Zet je op een koude nacht veel tegenlicht op me, zou je misschien rook uit mijn oren zien komen."

Wat zijn, als je terugkijkt naar je film-cv, typische Mike van Diem-elementen?

"Mijn vorige films zijn enorm stijlvast qua mise-en-scène. Tulipani is een verhaal apart, omdat er al een aantal scènes waren gedraaid door Marleen Gorris. Daarom heb ik mijn typische stijl een beetje moeten verbergen, om niet te veel uit de toon bij dat materiaal te vallen. Dat vond ik wel leuk eigenlijk, want ik werd zo gedwongen een beroep te doen op mijn improvisatietalent."

(Maricke Nieuwkerk)


ga terug