Ga naar inhoud

37e editie Nederlands Film Festival succesvol van startHet Nederlands Film Festival (NFF) is vanavond succesvol van start gegaan met de première van Openingsfilm Tulipani van Oscar- en Gouden Kalf-winnaar Mike van Diem. Tijdens de officiële opening is ook scenarioschrijver Gerard Soeteman geëerd met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2017. De 81-jarige Soeteman schreef onder andere het scenario voor Nederlandse filmklassiekers als Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), De Aanslag (1986) en Zwartboek (2006). Met de start van het Nederlands Film Festival staan tien dagen in het teken van bijzondere films, televisieseries, documentaires en interactieve producties van eigen bodem, met als feestelijke afsluiting het L’OR Gouden Kalveren Gala.

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur werd namens het bestuur van het NFF voorafgaand aan de openingsfilm uitgereikt aan Gerard Soeteman door schrijver Bas Heijne. “Het werk van Soeteman overstijgt meerdere decennia. Hij stond aan de wieg van vele grote succesvolle films en evenveel grote, nationale en internationale carrières van de medewerkers van die films”, aldus het bestuur van het NFF. Met deze keuze wordt tevens het belang van scenarioschrijvers in de totstandkoming van filmproducties onderschreven. “Een goede film begint met een goed verhaal, en een goed verhaal begint bij de scenarioschrijver. Het werk van Soeteman laat de enorme impact zien van een goed scenario”.

De award wordt sinds 1981 uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival op het moment dat het festivalbestuur daartoe aanleiding ziet. Het Gouden Kalf is bestemd voor personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Eerder ging het Gouden Kalf naar onder anderen Alex en Marc van Warmerdam, Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Jos Stelling en Anton Koolhaas.
ga terug