Ga naar inhoud

Juryprijs en publieksprijs voor de beste muziekvideo’s uitgereikt tijdens NFF

Regisseurs Judith Veenendaal en Manon van Eijk winnen tijdens Fullscreen x XITE op Nederlands Film FestivalIn het videoclipprogramma van het Nederlands Film Festival zijn twee muziekvideo’s uit het seizoen 2019/2020 in de prijzen gevallen: NOIR van de Franse zangeres Yseult, geregisseerd door Judith Veenendaal, won de juryprijs. De online competitie middels een publieksstemming op de website van partner XITE werd gewonnen door ‘Witte Was’ van de Haagse groep Goldband, geregisseerd door Manon van Eijk. De winnaars zijn op woensdagavond 30 september bekendgemaakt in Fullscreen x XITE, een uurlange talkshow over muziekvideo’s van het NFF.


Fullscreen is de naam waaronder samensteller en presentator Job de Wit sinds 2015 de beste Nederlandse videoclips op het NFF vertoont. De laatste jaren steevast in een uitverkochte zaal 1 van Kinepolis Jaarbeurs, maar dit jaar vanwege de coronamaatregelen voor één keer (hopelijk) alleen online. De selectie van de beste 16 muziekvideo’s van het afgelopen jaar is te zien op xite.nl/nff. Clipzender XITE is de vaste partner van het festival voor dit programma.

Samen met Paul Natale, de Amerikaanse director of music curation van XITE, presenteert De Wit dit jaar Fullscreen x XITE als (Engelstalige) online talkshow met als gasten regisseurs Tobi Jonson (genomineerd met BITTERZOET van Eefje de Visser) en Brian Elstak (animator van GUNSHOTS van Zwart Licht), stylist en creative director JeanPaul Paula, die meewerkte aan zowel EXTASE van Akwasi als NOIR van Yseult, en jurylid Femke Huurdeman, als clipregisseur winnaar van de eerste juryprijs in 2017 voor BBB van Bokoesam & Jonna Fraser.
Het juryrapport:

De jury is van begin tot eind gebiologeerd blijven kijken naar de winnende videoclip. De beelden trokken ons in een zwoele, coole maar ook (letterlijk) duistere wereld en behielden ons daar tot het laatste shot. Alles aan deze clip werkt: de muziek en de beelden vullen elkaar perfect aan en de kostuums, cinematografie en choreografie zijn stuk voor stuk verbluffend. De boodschap van het nummer, over de struggle waar zwarte mensen dagelijkse mee geconfronteerd worden — waarbij het woord ‘noir’ (zwart) een dubbele betekenis heeft — wordt verbeeld met zowel empowerment als hoop op betere tijden. ‘Noir’ grijpt de aandacht en zette ons aan het denken. Het is een ijzersterke muziekvideo met een grote, hoogst relevante zeggingskracht.

De juryleden waren dit jaar Paul Natale (voorzitter), Femke Huurdeman (regisseur, winnaar van de juryprijs 2017) en Jerry Leembruggen (The Partysquad).

Yseult – NOIR


Goldband – WITTE WAS
ga terug