Ga naar inhoud

Bart Valkenier is Online Filmleraar van het Jaar

Bart Valkenier is vanmiddag uitgeroepen tot de nieuwe Online Filmleraar van het Jaar 2020. Bart werd door de vakjury van film- en onderwijsprofessionals verkozen tot de meest aansprekende filmdocent. De prijsuitreiking vond plaats in een sessie van het Netwerk Filmeducatie tijdens de online NFF Conferentie van het Nederlands Film Festival.


De jury roemt Bart Valkenier om zijn missie om film voor iedereen toegankelijk te maken. “Bart motiveert leerlingen om zelf film te maken, verbindt verschillende kunstgenres en zijn filmpjes zijn uitnodigend voor leerlingen om zelf met film aan de slag te gaan. Daarnaast is zijn visie op filmeducatie helder, zet hij leerlingen aan tot filmanalyse en maakt hij filmeducatie toegankelijk door hen de middelen hiervoor aan te reiken. Bovendien probeert de nieuwe Online Filmleraar van het Jaar 2020 via zijn website leerlingen in heel Nederland te bereiken.
Bart Valkenier

Bart Valkenier is docent multimediale producten op het TalentStad Beroepscollege in Zwolle. “Je kunt vier jaar lang non-stop kijken naar Netflix. Maar hoe komt het dat mensen hooked zijn om te blijven kijken? Welke trucjes gebruiken filmmakers?,” aldus Bart. Bart Valkenier laat zijn leerlingen nadenken over bingewatching en hen naar het verhaal en beelden kijken. Leerlingen onderzoeken daarbij ook hoe een film is geëdit en op welke wijze ze zichzelf met film kunnen uitdrukken. Het is volgens de kersverse Online Filmleraar van het Jaar makkelijker om je bij de belevingswereld van leerlingen aan te sluiten wanneer je bewust film inzet in de klas.

Het afgelopen jaar hebben docenten, leerlingen en filmprofessionals uit het hele land kandidaten voorgedragen voor de titel Filmleraar van het Jaar. De titel is voor dit jaar gewijzigd in Online Filmleraar van het Jaar vanwege het online lesgeven in coronatijd. De genomineerden bestonden uit: René Katerbarg en Jeroen Lambert, Tjeerd Dijkstra en Bart Valkenier.

De jury voor dit jaar bestond uit: Malu Sanders (Filmleraar van het Jaar 2019), Martijn Bleekendaal (filmmaker), Kevin Toma (journalist voor o.a. de Volkskrant), Marilyn Bartling (won in 2019 de prijs voor het beste profielwerkstuk) en Sultan Göksen (docentenopleider aan de Hogeschool van Amsterdam).

Bart Valkenier is gedurende één schooljaar (2020-2021) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs en mag een jaar lang gratis naar de film. Met de klas mag de leraar naar een filmtheater of filmfestival naar keuze en neemt de winnaar ook plaats in de jury van de volgende verkiezing.
Organisatie

Filmleraar van het Jaar wordt georganiseerd door het Netwerk Filmeducatie in samenwerking met het Nederlands Film Festival, Eye Filmmuseum, Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en Stichting Nationale Onderwijsweek. Het Netwerk Filmeducatie is een bruisend netwerk van meer dan 200 onderwijs- en filmprofessionals die samenwerken aan een structurele verankering van filmeducatie in het onderwijs.
ga terug