Ga naar inhoud

Interview Jan Verdijk over Indringer

Het is essentieel om de kijker direct bij de lurven te grijpen”
--Jan Verdijk

Schrijver-regisseur Jan Verdijk was na een aantal korte films rijp voor het langere werk. En toen kwam Videoland Academy op zijn pad. Voortreffelijke timing, met als resultaat een onheilspellend relatiedrama over een stel op een geïsoleerd eiland waarop een mysterieus wezen aanspoelt: Indringer.

Door: Anton Damen

Videoland Academy draait om talentontwikkeling van nieuwe schrijvers. Dus, om het in film-creditsferen te stellen: introducing... Jan Verdijk!

"Ik studeerde in 2012 af aan de HKU. Ik was nog best een groentje. Om set ervaring op te doen ging ik stagelopen en nam ik diverse assistentklussen aan. En ik schreef en regisseerde films. Korte films, die steeds ietsjes langer en ambitieuzer werden. Toen ik de briefing van Videoland Academy onder ogen kreeg, begon direct het vuur in mij te branden: dát wil ik. Een film mogen maken van 45 minuten, daar was ik inmiddels wel aan toe. Bovendien is het een zeer leerzame stap richting lange speelfilm."

Hoe blij was je met het vastgestelde genre?

"Het leuke is dat men koos voor het genre van grounded sci-fi. Het werken in genres is in Nederland sowieso niet gebruikelijk. Niet dat ik zelf nu een genremaker pur sang ben, maar grounded sci-fi is interessant omdat je dan een mooi, menselijk verhaal kunt vertellen waar tegelijkertijd veel van je eigen fantasie in kwijt kan. Handmaid's Tale is daar een sterk voorbeeld van. In Indringer heeft de psychologische horror de overhand. Bij science fiction denken mensen altijd direct aan aliens, maar het hoeft zich niet in outer space af te spelen. Een setting wat dichter bij huis kan ook prima."

Is jouw talent ook daadwerkelijk ontwikkeld in dit hele traject?

"Zeker. De inhoudelijke begeleiding van de scenario-ontwikkeling was in handen van Daniël Samkalden en Jan Eilander van Dr Script. Ook vanuit producent Keplerfilm was er veel support. Uiterst waardevol. Ik werd gedwongen om de uitersten in het verhaal op te zoeken en de personages nog beter vorm te geven. Daarnaast waren er inspirerende masterclasses op diverse filmfestivals -sowieso een goede plek om andere makers te ontmoeten en ideeën op te doen. Erg interessant vond ik een bijeenkomst bij RTL waar het kijkgedrag van streamend Nederland in kaart werd gebracht. Als je een productie maakt voor een streamer, is het essentieel om de kijker direct bij de lurven te grijpen. Zelf hou ik heel erg van openingscènes van films of series waarbij je meteen, zonder enige verklaring vooraf, midden in een spannende situatie valt. Alsof je op een trein stapt die al aan het rijden is. Ik heb dus extra mijn best gedaan om de openingsscène zo vorm te geven dat hij pakkend is, maar zeker ook vragen oproept. Mijn hoop was vanaf het begin dat ik mijn scenario ook zelf zou mogen regisseren. Er is maar één manier om erachter te komen of dat wat je schrijft ook werkt: door ‘m gewoon te maken.

Wat gaat de toekomst brengen?
"Ik hoop natuurlijk dat het gerealiseerde project weer nieuwe deuren opent. Ik zou het te gek vinden om voor Videoland een nieuwe spannende serie te ontwikkelen of draaien. Daarnaast ben ik met wat prille speelfilmplannen bezig. Maar eerst natuurlijk de première van Indringer. Op het Nederlands Film Festival. Dat is echt te gek, want stiekem is de film ook gemaakt voor het witte doek."

Naar welk ander Videoland Academy-project kijk je zelf het meest uit?
"Op basis van het script ben ik het meest geïnteresseerd in Morpheus, en De Sterfshow lijkt me enorm lachen. Entertainment van een hoog niveau, verwacht ik.”

Welke film zouden kijkers op Videoland na Indringer kunnen kijken voor een ultieme double bill?

"Midsommar. Zelden voelde ik me van de eerste tot de laatste minuut van een film zó oncomfortabel - en dat bedoel ik in de beste zin des woords. De onderhuidse spanning is fantastisch neergezet, de timing doordacht, met een afwisseling van scènes die tegen ongemakkelijke comedy aanschuren. Eigenzinnige horror, een beetje pulpy en over de top, maar o zo heerlijk. Sterk acteerwerk en fijne vormgeving, en zeer strak geregisseerd bovendien."

Lees meer over Indringer

ga terug