Ga naar inhoud

Interview met Emma Branderhorst en Milou Rohde

Tijdens hun opleiding aan de HKU hadden Emma Branderhorst en Milou Rohde nog niet eerder samengewerkt, maar daar kwam na hun afstuderen verandering in. Zo ontmoetten Emma en Milou op de NFF Talentdag beiden hun producent en vonden ze niet veel later ook elkaar en hun gedeelde interesse om verhalen te vertellen vanuit het vrouwelijk perspectief.


Emma maakte haar afstudeerfilm ONDERHUIDS over meidenvenijn onder tienermeisjes in het synchroonzwemmen en Milou schreef MOFFENMEID, over de schaamte waar een Nederlandse vrouw mee kampt wanneer haar dochter zwanger raakt van een Duitse militair. Samen met producent IJswater Films werken ze momenteel aan hun Filmfonds Short VLEKKELOOS over menstruatiearmoede. Milou kende IJswater Films al vanuit haar stage, maar Emma leerde Marc Bary kennen tijdens de NFF Talent Speeddates. Emma: "Ik had net daarvoor L\'ÉTÉ ET TOUT LE RESTE van Sven Bresser gezien en wist dat Marc vaak met nieuwe makers samenwerkt. Of er tijdens het eerste gesprek direct een klik was weet ik niet, maar hij gaf me wel veel vertrouwen. Dat gaf zo’n prettig gevoel, vooral omdat je als net afgestudeerde maker toch wel een beetje onzeker bent zo tussen al die professionals tijdens de speeddates."

Ook Milou ging met de nodige kriebels in haar buik naar de Talentdag. Gelukkig had ze zich vooraf goed voorbereid. "Het smoelenboek dat alle geselecteerde makers opgestuurd krijgen is heel fijn. Je kan goed zien wie aanwezig zijn en vooraf alvast voorbereiden met wie je graag wilt praten. Toch is het spannend. Je kent iedereen wel van naam, maar hebt er geen gezicht bij. En zij kennen jou natuurlijk ook niet." Emma ging meer blanco de speeddates in. De voorbereiding was er door het drukke afstuderen wat bij ingeschoten. Aan de eerste gesprekken van de speeddates denkt ze dan ook niet graag terug. "Wat was dat zuur zeg! Nam ik met volle overtuiging plaats aan tafel bij een documentaire producent, terwijl ik zelf een fictiefilmmaker ben." Milou haakt lachend in: "Bij mij ging ook echt niet elk gesprek goed hoor. Maar omdat je zoveel verschillende gesprekken hebt ontmoet je altijd wel iemand met wie je een klik of gewoon een goed gesprek hebt."

De Talent Awards Ceremonie werd voor Emma een bijzondere: ze sleepte een Filmfonds Wildcard in de wacht. "Ik had het totaal niet verwacht. Toen mijn naam werd geroepen was ik zo mega blij. M’n knieën begonnen helemaal te trillen en ik ben springend het podium op gegaan. Het heeft een hele hoop deuren geopend." Na afloop van de Talent Awards Ceremonie ontmoette Emma bijvoorbeeld haar huidige agent Barbara Rasker van Features Creative Management met wie ze nog altijd fijn samenwerkt. Als Emma nieuwe makers een tip mag geven: "Probeer te doen waar je je goed bij voelt. Kijk met wie je een klik hebt, maar laat ook jezelf actief zien." "En vergeet niet om adem te halen," vult Milou aan.

Lees meer over NFF Talent

Tekst: Gwyneth Sleutel
ga terug