Ga naar inhoud

Kala azar van Janis Rafa is winnaar van het Forum van de Regisseurs op het Nederlands Film Festival

Regisseur Janis Rafa ontving vanavond de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2020. De jury sprak over haar winnende filmproductie Kala azar: “Kala azar is een film over ziekte, dood en zorg. De levendige speelfilm laat de boeiende filmtaal zien tussen de menselijke en de dierenwereld. Het is een film die erkenning verdient tot ver buiten het Nederlands Film Festival."


De zesde editie van het competitieprogramma voor filmmakers met een uniek stemgeluid en eigenzinnige visie, vindt momenteel in een digitale forumomgeving plaats met podcasts en regisseursgesprekken. De jury van dit jaar bestond uit programmamaker Cesar Majorana, programmeur Julian Ross en filmmaker/beeldend kunstenaar Sharelly Emanuelson die samen met de nieuwe curatoren Hugo Emmerzael en Inge de Leeuw online de uitreiking verrichtten. Dit jaar werden 12 vernieuwende film- en filmische Nederlandse producties geselecteerd. Het Nederlands Film Festival is tot en met 3 oktober online bij te wonen. Bezoek de forumomgeving op forum.filmfestival.nl.
De jury over Kala azar

“De mensen in de film leven in een post-apocalyptisch landschap. Ze gedragen zich niet anders dan de dieren - alsof ze een menselijke huid hebben geleend - en communiceren meer door aanraking dan door woorden. De jury waardeerde het meesterschap van de regisseur op sfeer en tempo, en de vlezige cinematografie die ons een ander stel ogen gaf om te zien.”

De winnaar ontvangt de VEVAM Fonds Prijs waaraan een bedrag is verbonden van €5.000. De winnaar van 2019 was ‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office. Het Forum van de Regisseurs is ontstaan in samenwerking tussen het Nederlands Film Festival, Jan Pieter Ekker en Dana Linssen. Beiden waren curator van 2015 t/m 2019.
Alle winnaars van het Forum van de Regisseurs

2020: Kala azar van Janis Rafa
2019: ‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office
2018: Light as Feathers van Rosanne Pel en De stoel van de laatste Jaren – Egbert van Anke Teunissen en Jessie van Vreden
2017: Quality Time van Daan Bakker
2016: Full Contact van David Verbeek
2015: Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe
ga terug