Ga naar inhoud

HFM Project Presentaties: Rozsypne, het VR Project.

De Oekraïens-Nederlandse Lisa Weeda en de Nederlandse Nienke Huitenga waren tijdens Holland Film Meeting (HFM) aanwezig om hun nieuwe VR-project Rozsypne te presenteren, dat de oorlog in Oekraïne combineert met de MH17 ramp.

Tijdens hun presentatie legde Weeda uit dat een tijdje na het vliegtuigongeluk haar op een feest in Nederland werd gevraagd wat de mensen in Oekraïne dachten over de tragedie. Het leek haar een domme vraag aangezien de Oekraïners hun eigen tragedie ervoeren in de vorm van een voortdurende oorlog.

Op NFF 2016 ontmoette ze de toekomstige medewerker Huitenga. “Ik vertelde haar over dit verhaal en hoe ik als schrijver heel graag met andere media werk. Zo heb ik al een fotoboek gemaakt en doe ik een aantal transmedia-projecten voor festivals. Nienke zei tegen mij, misschien kunnen we dit verhaal iets meer perspectief geven.”

Huitenga neemt het over en vertelt hoe ze zijn begonnen aan een samenwerking met twee tech-artists en twee ontwikkelaars. De VR-film draait om een ​​oude dame genaamd Nina, een inwoner uit de stad Rozsypne die haar dagelijks leven leidt in een oorlogsgebied en met het wrak van het vliegtuig pal voor haar deur. "We doen het onafhankelijk en het groeit in feite op bloed, zweet en tranen en geluk", evenals steun van het Letterenfonds, de gemeente Utrecht en cultuur- en debathuis deBuren.
"De reden dat we ervoor kozen dit in VR te presenteren, heeft te maken met het feit dat we vonden dat er een andere manier moest zijn om een ​​stukje geschiedenis te ervaren dat echt invloed op ons heeft gehad."

“Enerzijds kunnen woorden een wereld in je hoofd creëren, en televisie- en nieuwsbeelden kunnen je natuurlijk verwijzen naar een land dat ver weg voelt, maar eigenlijk helemaal niet zo ver weg is. Kiev is net zo ver weg als Madrid, ontdekte ik bij het opstarten van dit project.” Benadrukt Huitenga.

De VR-ervaring in de Russische, Engelse en Nederlandse taal duurt 10 minuten. In Utrecht is het paar op zoek naar financiering, sales en distributie en hopelijk enkele fijne connecties in Oost-Europa.

"We zijn heel dicht bij de eindstreep." Bevestigde Huitenga. “We zullen deze laatste twee maanden gebruiken om onze allerlaatste versie van Rozsypne te voltooien. We zijn op zoek naar hulp bij de financiering van ons geluidsontwerp, maar ook om het aan te passen voor de Oculus Quest.”

Weeda voegt eraan toe: “Toen we onderzoek deden naar de MH17, ontdekten we dat de neus van het vliegtuig neerkwam in de buurt van Rozsypne. We kwamen er ook achter dat, wanneer vertaald, Rozsypne verstrooid betekent, en voor mij als schrijver en voor ons als team was dit de beste metafoor voor het hele project. Het vliegtuig is gebroken en de levens van de mensen in het oorlogsgebied in Rozsypne zijn gebroken, en dat proberen we samen te brengen in dit VR-stuk. "

Tekst: Nick Cunningham
ga terug