Ga naar inhoud

De 7 Gouden Vragen Aan... Festus Toll

Nog even en dan gaat de 37e editie van het Nederlands Film Festival van start. Ons kikkerlandje beschikt over flink wat talent op het gebied van film, televisie en interactive. De afgelopen 37 jaar zijn er op het NFF dan ook talloze prestaties gevierd, van de NFF Studentencompetitie tot de Gouden Kalveren. In de rubriek \'De 7 gouden vragen aan\' voelt het NFF tweewekelijks een van deze talenten aan de tand. Deze week: filmtalent Festus Toll. Met zijn indrukwekkende film WE WILL MAINTAIN is hij aangemeld voor de NFF Studentencompetitie 2017.Naam: Festus Toll
Geboortedatum: 12 juli 1992
Dit jaar bij het NFF: Geselecteerd voor de NFF Studentencompetitie
Huidig: Eindexamenfilm WE WILL
MAINTAIN

Vorig: Videoclip Kempi - C KLASSE IN DE WINTER

1. Wat is je meest memorabele moment op het NFF tot nu toe?
"Dat was tijdens het NFF vorig jaar, toen de documentaire NEGEN TWEE van Merijn van den Brand in première ging. Merijn en ik zijn goed bevriend en we zaten een lange tijd bij elkaar in de klas. Ik ben één van de vier personages in zijn documentaire. De film was in de running voor de NFF Studentencompetitie en werd genomineerd voor de Tuschinksi award."

2. Wat zou een Gouden Kalf voor je betekenen?
"Ik zit nog te vroeg in mijn carrière als filmmaker om überhaupt na te denken over een Gouden Kalf, denk ik. Maar nu we toch bezig zijn, vraag ik me af wat een Oscar of Grammy voor me zou betekenen. Het zit niet heel erg in mijn aard om daarover te dromen."

3. Wat weet niemand over jouw vak?
"Ik denk dat veel kijkers, maar ook makers en mensen in de filmindustrie niet helemaal beseffen hoe toegankelijk het maken van films nu is geworden. Je hoeft tegenwoordig niet altijd een gigantisch budget en tien- of honderdtallen mensen tot je beschikking te hebben om een sterk verhaal te vertellen. Er valt veel te experimenteren en dat realiseert nu nog niet iedereen zich."

4. Welke Nederlandse film moet je gezien hebben?
"Wat betreft Nederlandse documentaires vind ik THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING van Morgan Knibbe en EPISODE III: ENJOY POVERTY van Renzo Martens een must see. Die films hebben een enorme impact op mij gehad. Het zijn hele gedurfde films. De thematiek is belangrijk en de vorm van beide films is uniek.

Als we het over een Nederlandse speelfilm hebben dan is dat gegarandeerd WOLF van Jim Taihuttu. Dat is eigenlijk de laatste Nederlandse speelfilm waarvan ik écht dacht: what the fuck… Zoiets wil ik ook kunnen maken. WOLF voelde voor mij heel erg ‘echt’ en dat soort Nederlandse speelfilms zie ik niet vaak. Jim Taihuttu heeft aan het begin van zijn carrière veel van mijn favoriete Nederlandse videoclips geregisseerd. Het is interessant om te zien hoe hij die route heeft afgelegd tot aan WOLF. Dat is zijn tweede speelfilm, die uiteindelijk in 2013 drie Gouden Kalveren won voor o.a. Beste Regie. Dat inspireert mij. In Zomergasten zei hij: \'Zonder missie moet je geen films maken.\' Daar ben ik het 100% mee eens. Ik ben erg benieuwd naar zijn volgende film."


5. Welk personage uit een Nederlandse film zou je willen zijn?

"In mijn film WE WILL MAINTAIN heb ik geprobeerd om, zonder gebruik te maken van begeleidende voice-overs, een zoektocht voelbaar te maken waarin ik zelf het hoofdpersonage ben. Het is een experimentele en essayistische documentaire geworden waarin ik aan de hand van oud en nieuw materiaal mijn biculturele identiteit verken. Er zijn verder niet echt personages uit Nederlandse films waarmee ik mijzelf echt kan identificeren, maar misschien kijk ik ze te weinig."

6. Met wie zou je graag nog willen samenwerken?
"Dat zijn echt te veel namen om op te noemen. Ik volg mensen van allerlei verschillende takken van binnen en buiten het filmvak op de voet maar voor nu concentreer ik mij vooral op mijn eigen stem. Ik zal zien bij welke mensen mij dat brengt."

7. Welk ander jong talent in het vak moeten we zeker in de gaten houden?
"Victoire X Festus, het makers duo dat ik vorm met Victoire Elekonawo. Victoire is een artiest maar daarnaast regisseren we videoclips. Als klein team verdelen we alle taken onderling. Daar waar ik affiniteit heb met cinematografie, verdiept Victoire zich o.a. in animaties. We zijn nu bezig met een aantal short films dus houd ons in de gaten."
ga terug