Forum van de Regisseurs

 
Het Forum van de Regisseurs, de NFF-competitie voor grensverleggende films, beleefde dit jaar zijn derde editie.
Met deze competitie biedt het NFF een podium aan filmmakers met een nadrukkelijk stemgeluid en een geheel eigen visie. Samenstellers en (film)journalisten Jan Pieter Ekker en Dana Linssen gingen op zoek naar films die de gebaande paden verlaten en kijken naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen. Het zijn negen recente, grensverleggende en ambitieuze Nederlandse producties geworden.

 Bij het doorbreken van de kaders hoort ook het oprekken van de bioscoopmuren; met dank aan digitaal platform Picl zijn de geselecteerde films straks ook online te bekijken! 
 
 

OPENINGSPROGRAMMA

Het Forum van de Regisseurs 2017 opende met drie (korte) producties: AMOR van Isabel Lamberti, de One Night Stand LIMBURGIA van Noël Loozen, en LEJLA van Stijn Bouma, die op het afgelopen festival van Cannes geselecteerd was voor de studentencompetitie Cinéfondation.

            
 
 

BEYOND INDEX

Gerald van der Kaap geeft in dit speelfilmdebuut een hoofdrol aan de kleur blauw. Kunststudente Fang kopieert Europese meesterwerken. Wanneer een geheimzinnige vreemdeling de kleur blauw introduceert als elixer begint Fang een andere werkelijkheid te dromen. 


 
 

BROERS

Wanneer de extraverte Alexander naar Frankrijk wil liften, besluit zijn jongere broer Lukas om mee te reizen. Tijdens deze roadtrip zal hij zijn eigen weg moeten kiezen. Gevoelig coming of age-drama over volwassen worden en op eigen houtje ontdekken wie je bent  - of wil worden.


 
 

STRANGER IN PARADISE

Een leraar toont vluchtelingen in een klaslokaal de vele gezichten van Europa. De leraar wordt gespeeld door acteur Valentijn Dhaenens, de asielzoekers zijn echt. Tussen documentaire en fictie onderzoekt deze film de ambigue houding van Europa en de complexiteit van het migrantenvraagstuk. 


 
 

VIND DIE DOMME TRUT EN GOOI HAAR IN DE RIVIER

Remco, zijn vader en zijn jongere zus Lizzy houden zich bezig met de illegale puppyhandel. Hij zet een choquerend filmpje online waarin te zien is hoe Lizzy een aantal zieke puppy’s in een rivier gooit. De impact van het filmpje is groter dan dat hij ooit had kunnen denken. 


 
 

ASCENT

In de talloze foto's waaruit dit filmische experiment is opgebouwd, verschijnt telkens de aanbeden Japanse vulkaan Mount Fuji als stille wachter. Intussen ontvouwt zich op de soundtrack een fictief verhaal over een Engelse vrouw en dat van haar overleden Japanse geliefde die ooit de berg beklom.  
 

QUALITY TIME

Opvallend vijfluik over onzekere mannen die na hun dertigste nog steeds worstelen om hun plaats in de wereld te vinden. Herkenbare emotionele kwetsbaarheid zeer uiteenlopend gepresenteerd - van ultra-minimalistische animatie tot realistisch drama. 


 
 

CRAIGSLIST ALLSTARS

Via de advertentiewebsite Craigslist zet Samira Elagoz ontmoetingen op met verschillende mannen in drie steden - waaronder een exhibitionist en een softpornoregisseur. Ze onderzoekt de invloed van de camera op intimiteit tussen twee vreemdelingen: de documentalist en het onderwerp.  
 

PASSAGE (3D)

Een tocht over de waterwegen tussen Nederland en Frankrijk vanuit het perspectief van een schipper op de binnenvaart. Door de vertoning van drie beelden naast elkaar ontstaat een poëtische ervaring. Het schip als metafoor voor het verglijden van de tijd en het langzaam veranderende Europa. 
 

IN BLUE

De doorgewinterde Nederlandse stewardess Lin tijdens een vlucht naar Boekarest moet helpen bij een bevalling. Drama waarin een onverwachte ontmoeting resulteert in een verwarrende relatie die balanceert op het grensvlak van vriendschap, een moeder-zoonrelatie en liefde.

 
 

SLOTAVOND

Het Forum van de Regisseurs werd afgesloten met de prijsuitreiking van de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs en een penning van de Utrechtse Goudsmeden SUS. Aansluitend werd de slotfilm vertoond: SATAN SAID DANCE van regisseur Katarzyna Roslaniec.


 
 
VERTONING WINNENDE FILM

Op 28 september werd de winnende film van het Forum van de Regisseurs vertoond: QUALITY TIME van Daan Bakker