Ga naar inhoud

Festivaljournaal 26/9

Gisteren was de dag van groot acteertalent en NFF Blikverruimer Saman Amini. Hij startte zijn dag met het geven van een masterclass improvisatie.


De masterclass was specifiek bedoeld voor acteertalent dat al een opleiding volgt, óf net heeft voltooid. \'s Middags was Saman als jurylid aanwezig bij het Junior Gouden Kalveren Gala. \'s Avonds ging hij in gesprek over zijn visie op de Nederlandse film. Hij liet het publiek o.a. scènes uit RUNDSKOP en SACRED DEFENSE zien. Samen met filmjournaliste Karin Wolfs ging hij in op op de vraag waarom er nauwelijks Nederlandse films worden gemaakt die meedraaien in de wereldtop. Hoewel deze vraag niet duidelijk beantwoord kon worden, lijkt het iets te maken te hebben met durf en gebrek aan filmmakers die \'nieuwe\' verhalen willen vertellen. Vervolgens mocht Saman Amini zijn festivaldag afsluiten in de Talkshow, met een compilatie van zijn film, muziek en televisiewerk. Hij sluit af met een klein tipje van de sluier over zijn nieuwste project: deze moet gaan over \'de vluchteling\', volgens Amini slecht vertegenwoordigd in alle media (tot nu toe). Of hij nog in debat zal gaan met Platvoet en Verdijk ? Dat is de vraag.

Wie neemt een Junior Gouden Kalf mee naar school? Dat werd vanmiddag bepaald. In een drie uur durende workshop in samenwerking met het Utrechts Centrum voor de Kunsten maakten leerlingen een film van één minuut. De beste producties, acteurs, scenario’s, montage en anderen wonnen vanmiddag een Junior Kalf, gefeliciteerd winnaars!Net afgestudeerd en meteen op het grote doek. Een film die ontstaan is door een fascinatie voor lucifers, een film waarin iemand naar haar verleden reist en een trailer-achtige film waarin iemand ontwaakt in een verlaten wereld. Een combinatie van gedurfde en vernieuwende films. De NFF Studentencompetitie in het Louis Hartlooper Complex was een interessant en verrijkend hoogtepunt van de middag.

Na een vertoning van de film MAD MAX, FURY ROAD, werd het publiek in het Rembrandt theater getrakteerd op een bezoek van componist en NFF Master Tom Holkenborg. Junkie XL deelde anekdotes over een 58-uur durende trip naar Sydney, zijn interacties met regisseur George Miller en het eeuwige geduld van een filmcomponist, als \'het gerecht steeds terug wordt gestuurd naar de keuken\'. Maar Holkenborg vertelt het met nonchalance, net zo energiek als zijn muziek.

De dag werd weer afgesloten met de Talkshow. Ditmaal weer met Art Rooijakkers. Hij trapte zijn tweede talkshow van NFF 2017 af met de Moviezone Jury, die, na drie uur vergaderen en \'heel veel zweten\', de winnaar van de MovieZone Award 2017 bekend gemaakt. ?Ze hebben hun keuze laten vallen op BROERS. Regisseur Bram Schouw is aanwezig om zijn 3d-geprinte award in ontvangst te kunnen nemen.
ga terug