In 1977 werd in het Drentse Bovens­milde een lagere school met kinderen en onder­wi­jzers gegi­jzeld door Molukkers. Dertig jaar later vertellen slachtof­fers over de impact van deze trau­ma­tische gebeurtenis op hun leven.
Op 23 mei 1977 werd in het Drentse dorp Bovens­milde een lagere school met daarin 105 kinderen en vijf onder­wi­jzers gegi­jzeld door een groep Molukkers. Zij wilden bij de regering onder meer de belofte van een eigen, onafhanke­lijke staat afdwingen. Na afloop van de gijzeling werd het school­ge­bouw direct afge­broken. Wat overbleef was een kaal grasveld. Een stille getuige van de drama­tische gebeurtenis die, ook dertig jaar later nog, symbool staat voor een verscheurd dorp. John Appel laat de vroegere hoof­don­der­wi­jzer, een aantal scholieren uit de vijfde klas van destijds en hun ouders aan het woord over hun onmacht om met het verleden in het reine te komen. Een oud-leer­ling bekent: Op het moment dat zoiets gebeurt, is je jeugd over.’ Persoon­lijke ontboezemingen worden afgewis­seld door rake archief­beelden en inter­views uit 1977.

Credits

Coproducent
Uitvoerend Producent
Scenario
Geluidsnabewerking

Titel: De lege plek
Jaar: 2012
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2012

Geschiedenis

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte