Ga naar inhoud
Tik je postcode in bij deze interactieve documentaire en ontdek of je buurman of buurvrouw een xtc-lab of wietzolder heeft.
De Industrie: drugsland Nederland is een online interactieve documentaire die bestaat uit een grafische laag die Nederland in kaart brengt, drugsnetwerken blootlegt en waarin persoonlijke verhalen via audio-interviews verteld worden. De kijker/luisteraar baant zich in eigen tempo een weg door de onderwereld van dit Nederlandse drugsnetwerk.

In dit project komen onder meer studenten, winkeleigenaren en bejaarden aan het woord. Zij zijn de 'gewone' mensen die het enorme netwerk aan wiettelers, cokebaronnen en xtc-koeriers vormen. Mensen die op een of andere manier in de 'industrie' zijn beland, vertellen in zeventien audioverhalen over de kick en de stress van dit illegale werk.

Het drugsnetwerk wordt gerepresenteerd door een interactief rad dat de verbanden tussen alle rollen inzichtelijk maakt. De persoonlijke verhalen zijn gekoppeld aan locaties om, naast de interviews, het publiek ook visueel mee te nemen naar de werkplek van deze personen. Door jouw postcode in te toetsen kom je via krantenkoppen uit bij bijvoorbeeld een xtc-lab, een zolder met wietteelt of smokkelcontainers in de nabije omgeving.

Het project is te bekijken op een desktop, tablet of mobiele telefoon. Daarnaast bestaat er een zesdelige podcast-serie van De Industrie waarin maker Mirka Duijn vertelt over haar ontmoeting met de verschillende personages uit de interactive.

Credits

Production Design
Sound Design
Animatie

Titel: De Industrie - drugsland Nederland
Jaar: 2017
Duur : 2 uur
Categorie: Interactief project
Competities: Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2018

MisdaadMaatschappij

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.