De van oorsprong Berlijnse Rosemarie Blank ontmoet buitenlandse inwoners van de Duitse hoofdstad en onderzoekt hoe zij zich staande houden.

‘Waar ik ben, wil ik niet blijven. Blijven wil ik waar ik nog nooit ben geweest.’ Filmmaker Rosemarie Blank is geboren in Berlijn, maar heeft op allerlei andere plekken op de wereld gewoond. Na haar terugkeer naar haar geboortestad vroeg ze zich af hoe het voor anderen is te leven buiten hun moederland. In dit dagboek ondervraagt ze mensen die ze letterlijk op straat tegen is gekomen: haar Koerdische krantenboer, die naast zijn drukke winkelnering nog een baan heeft bij de Duitse spoorwegen, een Libanese kapper, een Turkse meubelverkoper. Ze vertellen verhalen over weemoed, verlangen, de strijd om het bestaan en tegen discriminatie en laten zien hoe ze hun dagelijkse leven leven. De ontmoetingen zijn gelardeerd met observerende opnames van het multiculturele Berlijn, vooral op de plek waar die diversiteit het meest zichtbaar is: de metro.

Credits

Coproducent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Doc.Eye Film
Casafilm
Distributie
Mokum Filmdistributie
Amstelfilm

Titel: Berliner Tagebuch
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 13 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2012

Sociaal maatschappelijkBlik naar buiten(land)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01