Ga naar inhoud
De Amerikaanse militairen zijn terug van hun missie, maar de oorlog zit nog in hun kop. Sommige kampen met ernstige psychische klachten. In afwachting van de volgende uitzending overspoelen ze een stadje vlakbij hun basis.

‘Ik ben 22 jaar en heb zeker 30 mensen gedood. In Irak kreeg ik hiervoor een onderscheiding, hier thuis zou ik een seriemoordenaar zijn. Dat zijn moeilijke gedachten, als het ’s avonds donker wordt.’ Beer is Cheaper than Therapy schetst de onheilspellende sfeer in de Texaanse stad Killeen, waar Fort Hood zich bevindt, de grootste legerbasis van Amerika. Duizenden militairen overspoelen het stadje tussen hun missies door. De psychische problemen zoals posttraumatische stresstoornis waar een deel van ‘onze jongens’ mee te maken hebben, laten ook in het openbare leven hun sporen na. Daarnaast groeit het aantal zelfmoorden onder veteranen en actieve soldaten. De documentaire laat een onderbelichte kant zien van het militaire verhaal en onthult welke frustraties er leven achter de schijn van heldendom en de John Wayne-mentaliteit.

Credits

Uitvoerend Producent
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
VPRO TV

Titel: Beer Is Cheaper Than Therapy
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 16 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2012

Sociaal maatschappelijkBlik naar buiten(land)Oorlog & Vrede

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.