Twaalf jaar na de moord op zijn schoonzus reconstrueert filmmaker Joop van Wijk met anatomische precisie niet alleen hoe het is gebeurd maar ook hoe het heeft kunnen gebeuren - zonder een oordeel te vellen.

Op een donderdag in februari 2000 krijgt de vrouw van filmmaker Joop van Wijk te horen dat haar zus wordt vermist. Een maand later ontdekt men haar lichaam; ze is met elf bijlslagen om het leven gebracht. Door, zo blijkt, haar echtgenoot. Hun beide kinderen blijven verweesd achter. De dader bekent, wordt berecht en inmiddels heeft hij zijn straf uitgezeten.
Twaalf jaar later reconstrueert Van Wijk heel precies niet alleen de moord, maar ook de oorzaak. Hoe is het gebeurd, hoe heeft het kunnen gebeuren? De rode draad is het gesprek van de filmmaker met de dader. Daaromheen komen familie, vrienden, huisarts en vertegenwoordigers van politie en justitie aan het woord. Niet om de rechtszaak over te doen of tot een eensluidend oordeel te komen, maar om recht te doen aan de complexiteit van motieven en emoties die met zo'n gezinsdrama gepaard gaan.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Bonanza Films
Omroep
Boeddhistische Omroep Stichting
NCRV TV

Titel: Anatomie van een moord
Jaar: 2012
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2012

Sociaal maatschappelijkMisdaad

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01