Brimstone

Martin Koolhoven Speelfilm - 2017 - 148 min.
Angst
Geweld
Vanaf 16 jaar
Grof taalgebruik

Gouden Kalf-winnaar

Beste Camera Rogier Stoffers (NSC)

Beste Film Uwe SchottEls Vandevorst

Beste Muziek Tom Holkenborg

Beste Production Design Floris Vos

Beste Regie Martin Koolhoven

Beste Sound Design Herman Pieëte, CAS

Gouden Kalf-nominatie

Beste Montage Job ter Burg

Beste Scenario Martin Koolhoven

Beste Vrouwelijke Bijrol Carice van Houten

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Het westerngenre door Koolhoven naar eigen hand gezet. Een jonge vrouw moet zich in de Amerikaanse pionierswereld van de negentiende eeuw ontworstelen aan de greep van een godsdienstwaanzinnige dominee.

Een feministische western is het wel genoemd, en ook een calvinistische, dit project dat Martin Koolhoven jaren kostte om van de grond te krijgen. Klassiek ogend, maar toch geheel naar eigen hand gezet, deze aardse, epische triller met mythische trekken die zich afspeelt aan het eind van de negentiende eeuw in de Amerikaanse pionierswereld. In vier hoofdstukken ontvouwt zich het verhaal van een jonge vrouw die zich moet ontworstelen aan de greep van een wrede, godsdienstwaanzinnige dominee. Een verhaal over schuld en vergelding, kracht en overlevingsdrang.