Vrijwilliger op het NFF: Renée Janssen

 

 
September komt steeds dichterbij en het duurt nog even voordat van 20 tot en met 29 september 2017 Utrecht weer in het teken staat van het Nederlands Film Festival. Tien dagen lang is het feest en kun je je helemaal verdiepen in de wereld van film, televisie en interactive.  

Vrijwilligers zijn onmisbaar op het NFF. Ieder jaar melden honderden enthousiastelingen zich aan om het vaste team voor, tijdens en na het festival te komen versterken. Maar wat houdt een vrijwilligersfunctie nou precies in?
Renée hielp vorig jaar als Assistent locatiemanager en vertelt graag over haar ervaring als vrijwilliger op het NFF. 
 
Wat was jouw motivatie om je aan te melden als vrijwilliger?
"Na het horen van de enthousiaste verhalen van vrienden die meewerkten aan eerdere edities van het NFF werd ik nieuwsgierig. Het leek me leuk om samen met hen én met veel nieuwe vrijwilligers keihard te werken om het NFF voor zowel bezoekers als gasten een succes te maken. De crewpas, waarmee je als vrijwilliger gratis naar alle films mag, is natuurlijk ook mooi meegenomen."

Wat is je achtergrond qua werk of opleiding, en in hoeverre speelt dat mee om op het Nederlands Film Festival te werken?
"Ik heb Culturele Antropologie gestudeerd, maar kwam er al snel achter dat ik helemaal geen wetenschapper wil worden. Ik voel me veel meer thuis in de culturele sector en vooral filmfestivals spreken me aan. Het NFF is natuurlijk hét tofste filmfestival van Nederland. De keuze om hier te gaan vrijwilligen was dan ook makkelijk gemaakt. Als Assistent locatiemanager bij het NFF heb ik veel productie-ervaring opgedaan en veel goede contacten gelegd, waar ik nu nog steeds iets aan heb!"

Wat maakt het interessant om vrijwilliger te zijn, specifiek bij het NFF?
"Iedereen van de vaste crew weet hoe belangrijk vrijwilligers zijn, waardoor je voelt dat jouw inzet heel erg wordt gewaardeerd. Zoals ik al zei mag je gratis naar de festivalfilms en ook worden er leuke avonden georganiseerd voor alle vrijwilligers. Vorig jaar keken we bijvoorbeeld midden in de nacht een hele rits aan horror-shorts in een speciaal voor ons afgehuurde zaal van Pathé. Als kers op de taart is er natuurlijk het Gouden Kalveren Gala: in je mooiste jurk of pak tussen de BN’ers bitterballen eten en keihard losgaan op de dansvloer."

Wat hoop je te zien of te doen op de 37e editie van het NFF?
"Ik hoop weer een mooi festivalhart aan te treffen. Het prachtige postkantoor diende hiervoor vorig jaar als locatie, maar tijdens de 37e editie zal de kern van het festival weer buiten op de Neude liggen. Ik ben benieuwd!"

Wat is je mooiste herinnering aan vrijwilligen op het NFF?
"Na een lange nacht afbreken was er op de laatste NFF-avond nog één activiteit in het postkantoor: Bring Your Own Beamer. Videokunstenaars namen hun eigen beamers mee om hun video’s te projecteren op de schermen die door het hele postkantoor hingen. Dit was zo’n ongelofelijk gaaf gezicht en een episch einde van 10 dagen knallen in het festivalhart."

Heb je nog tips voor aanstaande collega’s, of een goede reden waarom mensen zich absoluut aan moeten melden voor #NFF2017?
"Tips? Kom langs bij de vrijwilligershonk! Daar staat altijd wat te eten en te drinken voor je klaar. Het is een mooie plek om andere vrijwilligers te leren kennen, zodat je nog meer het gevoel krijgt dat je deel uitmaakt van een super groot en gezellig team. Werken bij het NFF is hoe dan ook een fantastische ervaring en ik kan het iedereen aanraden!"   

Meld je aan als vrijwilliger voor het NFF 2017! Wees er snel bij, voor de functies Gastenservice, Receptie en Première Assistent hebben wij al ruim voldoende aanmeldingen mogen ontvangen!