Shortalkz video-interview met Tom Fassaert

 
 
In samenwerking met Shortcutz Amsterdam bieden we een volgende serie van de Shortalkz video-interviews aan. In de vorige aflevering vertelde Menno Meyjes over zijn carrière als regisseur in Hollywood, deze week wordt documentairemaker Tom Fassaert (A FAMILY AFFAIR) aan de tand gevoeld. 

    
      TOM FASSAERT

Gedeeltelijk opgroeien in Nederland en Zuid Afrika opende al de ogen van documentairemaker en fotograaf Tom Fassaert (1979), maar zijn liefde voor het filmvak werd beïnvloed door zijn vaders obsessie voor het maken van homevideo’s.
Zijn film ENGEL VAN DOEL, over het Belgische dorpje Doel dat plaats moet maken voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen, ging op de Berlinale in première en was in meer dan vijftig filmfestivals wereldwijd te zien. De documentaire werd genomineerd voor een Gouden Kalf en won verschillende internationale prijzen.
Fassaerts meest recente documentaire is A FAMILY AFFAIR, over de emotionele zoektocht naar de verstoorde relatie met zijn familie. Ruim vijf jaar werkte hij aan de film en dat werd beloond: het opende IDFA 2015, waar hij de Prins Bernhard Cultuur Fonds Documentaire-prijs won. Na de Speciale Juryprijs op het IDFA werd zijn film ook op internationale filmfestivals bekroond en won het op het Nederlands Film Festival het Gouden Kalf voor Beste lange Documentaire.

Naast het maken van films geeft Fassaert ook lessen op filmscholen. 


In deze aflevering vertelt Tom Fassaert hoe speciaal zijn relatie met het onderwerp van zijn films is en hoe hij daarmee omgaat bij het maken van elke documentaire:

“Dat is voor mij een echte liefdesrelatie, films zijn voor mij geen one-night-stands.”

Het volledig overzicht van Shortalkz vind je hier
  
 
In het afgeronde seizoen twee van Shortalkz verschenen eerder interviews met Eddy TerstallAriane SchluterRemy van HeugtenRaymond ThiryBen SombogaartJoram LürsenGuido van Gennep, Sacha PolakArne ToonenRobert de HoogSan Fu Maltha, Ate de JongErik van SchaaikMarc Schmidt ,  Mees PeijnenburgNina Gantz en Rifka Lodeizen.