Over NFF

Jaarlijks, aan het begin van het najaar, vindt het Nederlands Film Festival (NFF) plaats. Anderhalve week is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland, waar de volle en nieuwe breedte van de Nederlandse filmcultuur het erepodium krijgt dat het verdient. Speelfilms, documentaires, animaties, korte films, televisiedrama’s, games, interactieve projecten én evenementen voor jong en oud: wat begon als een bescheiden festival is sinds het begin van de jaren 80 in omvang, bereik en impact uitgegroeid tot het gezichtsbepalende festival van de Nederlandse filmcultuur. Daarnaast is het NFF ook het hele jaar door actief voor publiek en professional.

De wereld is in beweging en brengt mensen met verschillende achtergronden en perspectieven bij elkaar. Filmmakers helpen ons verschillende inzichten te herkennen en begrijpen door deze in beeld
te brengen. Tegelijkertijd sturen makers die veranderingen – bewust of onbewust – met hun films en geven onze samenleving zo betekenis, richting en vorm. NFF is hier een spiegel van. Het heeft in de 40 jaar van zijn bestaan de nationale film en beeldcultuur geduid, bediscussieerd, vastgelegd en gepresenteerd.

NFF gelooft in de kracht en reikwijdte van de Nederlandse film. Deze speelt een belangrijke rol in het creëren van een gedeelde werkelijkheid. Juist nu de concurrentie enorm is toegenomen door de explosieve groei van het beeldaanbod, het veranderend kijkgedrag en de dominantie van internationaal opererende studio’s, bioscoopexploitanten en streamers, is het profileren van onze eigen beeldcultuur en daarmee de functie van NFF relevanter dan ooit.