Ga naar inhoud
Talent

Winnaars Filmprijs van de Stad Utrecht en Studentencompetitie 2022 bekend

Vanmiddag zijn in Stadsschouwburg Utrecht tijdens de Talent Award Ceremonie de winnaars van de NFF Debuutcompetitie en de winnaars van de NFF Studentencompetitie bekendgemaakt. De debuutfilm Master of Light van Rosa Ruth Boesten werd bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht 2022. Binnen de NFF Studentencompetitie vielen de crew van Void Between Us, Muhammed Berber, Joris Tobé, Patou ten Cate, Robijn Boekelman en Wessel van Wanrooij in de prijzen. Met de NFF Studenten- en Debuutcompetitie draagt het Nederlands Film Festival bij aan de startende carrières van de nieuwste lichting makers.

Debuutcompetitie - Filmprijs van de Stad Utrecht

Het Nederlands Film Festival en de gemeente Utrecht zetten zich al jaren in voor talentontwikkeling en vernieuwing op het gebied van beeldcultuur. Een driekoppige jury, bestaande uit Nina Badoux, Regard Ibrahim en Sia Hermanides, nomineerde dit jaar drie films voor de Filmprijs van de stad Utrecht waaruit de film Master of Light van Rosa Ruth Boesten als winnaar is gekozen. De jury over de winnende filmproductie Master of Light: “De jury kan deze film eigenlijk in vier woorden beschrijven: Wat een ongelofelijke prachtfilm. Deze film doet alles wat een film hoort te doen. Het verhaal laat zien dat, ongeacht je situatie en omgeving, er altijd hoop moet blijven bestaan voor een uitweg. De jury denkt dat dit niet de laatste prijs is die Rosa in ontvangst gaat nemen voor deze film en hoopt nog meer van zulke goede films van haar te mogen zien.

Studentencompetitie - Talent Awards

Binnen de NFF Studentencompetitie komen studenten van filmvakopleidingen met hun eindexamenproductie in aanmerking voor vijf prijzen. De jury bestaat uit Dwight Fagbamila, Jan van der Zanden, Anna Koppen, Dorith Vinken en Robert van der Hoop. Deze vijfkoppige jury reikt de volgende prijzen uit: EY Talent Award, Fentener van Vlissingen Fonds Award en NFF Talent Award. De jury van de NAPA Award 2022 bestaat uit Avinash Changa (WeMakeVR), Nienke Korthof (Tangerine Tree) en Koji Nelissen (Keplerfilm). De jury van de Kring van Nederlandse Journalisten die de KNF-prijs overhandigt, bestaat dit jaar uit Sandra Heerma van Voss, Jort van Slooten en Ronald Rovers.

EY Talent Award - hoogste production value

Void Between Us (regie en scenario: Luka Gribnau, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

Fentener van Vlissingen Fonds Award - meest onderscheidende prestatie crewlid

Muhammed Berber - production design It Will Rain (regie: Amir Zaza, scenario: Zeynep Dulger en Amir Zaza, Nederlandse Filmacademie)

NFF Talent Award - regisseur van de beste eindexamenproductie

Wessel van Wanrooij - Over een pastoor op regenlaarzen (scenario: Reowin Renkema, Nederlandse Filmacademie)

KNF (Kring van Nederlandse Filmjournalisten) Award – beste eindexamenproductie

Verwoede pogingen (regie en scenario: Joris Tobé, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

NAPA (Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie) - producent met de meest innovatieve toekomstvisie

Patou ten Cate (Nederlandse Filmacademie)
Robijn Boekelman (Nederlandse Filmacademie)

Filmfonds Wildcards

In het kader van talentontwikkeling reikt het Filmfonds ieder jaar Wildcards uit aan jonge, talentvolle filmmakers die zijn afgestudeerd aan een film- of kunstacademie en hun eindexamenfilm naar het Fonds insturen. Met dit bedrag krijgen de winnaars de kans om een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren. Er worden twee wildcards uitgereikt voor documentaire, twee voor fictie en twee voor animatie.

De winnaars zijn:

  • Animatie Wildcard: Quita Felix, Mahmood Shakuri
  • Documentaire Wildcard: Jiyan Düyü, Niek Silvan
  • Fictie Wildcard: Idriss Nsangou Nabil, Jikkie Schelling

Juryrapporten winnaars Studentencompetitie

Still Kooi

Debuutfilms op Picl

De NFF Debuutcompetitie geeft het podium aan makers die voor het eerst een korte film, documentaire of speelfilm maakten. Picl bundelt enkele van de korte films in deze compilatie. Zo zie je vijf korte debuutfilms in één klap.

ga terug