Ga naar inhoud
Talent

Juryrapporten winnaars Studentencompetitie 2022

Op deze pagina vind je de juryrapporten van de winnaars van de NFF Studentencompetitie 2022.

EY Talent Award

Voor de hoogste production value, wordt uitgereikt aan de hele crew.

Als winnaar van de EY Talent Award prijst de jury een film waar er met weinig middelen zo veel mogelijk uit gehaald is. De vindingrijkheid van de maker om de poëtische sfeer te vergroten en de kijker te raken is bij deze film meer dan gelukt. Met verschillende locaties, props en een sterke beeldtaal wordt deze innerlijke belevingswereld een dromerige plek waar de kijker in mee getrokken wordt. De winnaar van de EY Talent Award 2022 is Void Between Us.

Fentener van Vlissingen Fonds Award

Voor de meest onderscheidende prestatie van een crewlid.

De arena van deze film is zeer geloofwaardig verbeeld. Je voelt als kijker de bedrukking, beklemming en de dilemma’s van de protagonisten. Dit wordt treffend ondersteund door het camerawerk en production design. De overgangen van helse naar haast paradijselijke plekken zijn sterk. Production designer heeft een treffend beeld weten te scheppen, in goede balans met camerawerk en licht. De winnaar van de Fentener van Vlissingen Fonds Award 2022 is Muhammed Berber, production designer van It Will Rain.

KNF (Kring van Nederlandse Filmjournalisten) Award

Voor beste eindexamenproductie.

Een regisseur die een ongelofelijke zelfverzekerdheid laat zien, een scherp oog voor detail, die de montage perfect in de vingers heeft en daarmee schijnbaar moeiteloos het ideale ritme voor deze vertelling creëert. Een regisseur die zijn acteurs met vaste hand weet te sturen in een fijnzinnige, perfect getimede komedie over een actueel, op het eerste gezicht makkelijk te bespotten onderwerp, zonder dat het afglijdt richting farce. Namens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten is de winnaar van de KNF Student Award 2022 Verwoede pogingen van Joris Tobé.

NAPA (Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie) Award

Voor de producent met de meest innovatieve toekomstvisie.

De jury heeft besloten dat beide genomineerden de prijs zullen gaan delen. Ze waren allebei enorm sterk in hun gesprek, met een heldere visie op de sector, hun vak en wat zij willen toevoegen aan het veld. Ze verschillen in de thema’s waarbinnen zij zich willen ontwikkelen (diversiteit/inclusiviteit binnen de industrie vs. bredere sociale en maatschappelijke vraagstukken) en volgens de jury is er binnen de sector behoefte aan allebei hun ambities. Vandaar de keus om hen beide te stimuleren in hun verdere ontwikkeling.

NFF Talent Award

Voor de regisseur van de beste eindexamenproductie.

Opvallend aan deze film is dat de dialogen beperkt zijn en daardoor juist veelzeggend voor de karakters. Dat is een goede keuze geweest. Het onderliggende thema van de film is sterk en eigentijds, en zit het drama geenszins in de weg. De wendingen in het verhaal zijn goed gevonden, de details maken de film bijzonder en de humor neemt je onmiddellijk mee. Het is bijna onnodig te vermelden dat de jury lof heeft voor het scenario, de sterk gespeelde hoofdrol en de consequente regie. Daar komt bij dat de cameravoering, het lichtgebruik en de heldere montage je aandacht vasthouden. Een coherent production design, het geluid, het gebruik van muziek en het sound design worden ingezet als onmisbare toevoegingen voor het eigen karakter van de film en – vooral – zijn filmische gehalte. U raadt het al: het enthousiasme van de jury voor deze film is groot. De winnaar van de NFF Fonds Talent Award, de prijs voor Beste Film, is Over een pastoor op regenlaarzen.

ga terug