vr 05 mrt 2021

Internationale Vrouwendag: 10 filmtips

Het is Internationale Vrouwendag. Er zijn talloze manieren om bij deze belangrijke dag stil te staan. Wij doen vandaag waar we goed in zijn: jou voorzien van de beste kijktips.

Vrouwen vechtend voor hun leven en plek in de maatschappij, vrouwen op zoek naar hun geluk en vrouwen onder het juk van de wereldgeschiedenis. NFF programmeur Claire van Daal dook in haar archief en stelde een lijstje samen met oude en nieuwe titels. Van korte films tot series, van docu tot fictie. Over vrouwen, geschreven door vrouwen, gemaakt door vrouwen.


10x Nederlandse films op Internationale Vrouwendag

 

 • Eigen volk

  Een gezin als microkosmos van Vlaanderen. Op veertienjarige leeftijd ontdekte de zwarte Neske Beks dat haar witte pleegvader Vlaams Blok stemde. In de kleurrijke familiekroniek onderzoekt de theatermaakster haar verleden en háár volk.

  “Persoonlijk, pijnlijk, ontroerend, moedig en eerlijk. Do I say more over deze documentaire van schrijver, filmmaker en zo veel meer: Neske Beks?”

  Bekijk via 2doc.nl
 • Emily

  “Een top animatiemaker is Marlies van der Wel, die met Emily het leven van een oude bloemenverkoopster volgt. Ze gaf veel en bezegelde menige liefde met boeketten. Zal ze er zelf een ontvangen?”

  Bekijk op NPO Start
 • Farewell

  “Meeslepende reconstructie van de liefde tussen de journalisten Grace Drummond-Hay en haar mentor Karl von Wiegand op de eerste vlucht om de wereld met een luchtschip, de Graf Zeppelin. Farewell van Ditteke Mensink was goed voor het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire in 2010.”

  Bekijk via Eye Film Player
 • In het huis van mijn vader

  “In het huis van mijn vader vertelt het persoonlijke verhaal van journalist en filmmaker Fatima Jebli Ouazanni (1959). De in Marokko geboren Fatima is ongetrouwd, kinderloos, ontmaagd en volgens Marokkaanse tradities dus niets meer waard. Door de keuze zich niet te laten uithuwelijken zoals bij haar moeder en grootmoeder gebeurde, raakte ze gebrouilleerd met haar vader. In de film probeert de regisseur erachter te komen of ze de juiste beslissing heeft genomen.”

  Bekijk op NPO Start
 • De K van Karlijn

  “Geniet van alle acteurs zoals Tjitske Reidinga als Karlijn in een o zo herkenbaar verhaal over een vrouw met borstkanker. Van grap naar grote paniek en alles wat daar tussen in zit. Bemoeizucht, zorg, onbegrip en liefde van Karlijns omgeving lopen lekker door elkaar heen. Will Koopman regisseerde.”
  Bekijk op Kijk.nl
 • Liefde is aardappelen

  “Aliona van der Horst studeerde af aan de Filmacademie met het prachtige Dame met het witte hoedje over ex-lerares Hanna Vasiljevna Michailenko uit Odessa, die van 1980 tot 1988 door de KGB in een psychiatrische inrichting werd opgesloten, omdat ze weigerde in een dissidente beweging te infiltreren. In Liefde is aardappelen, waarmee ze het Gouden Kalf voor Beste lange Documentaire won, duikt Van der Horst opnieuw de geschiedenis van Rusland in aan de hand van de erfenis van haar moeder en vijf zussen.”

  Bekijk via NPO Start
 • Red light

  “Vrouwenhandel en de seksindustrie, maar nu eens vanuit een vrouwelijke perspectief. De grote creatieve krachten achter de serie zijn Man Up’s Halina Reijn en Carice van Houten. Goed en goud: tijdens NFF 2020 won Halina Reijn het Gouden Kalf voor Beste Actrice Televisiedrama en werd de serie bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama.”
  Bekijk op NPO Plus
 • Vechtmeisje

  “De kickboksende Bo (Aiko Beemsterboer) heeft thuis te maken met ouders die scheiden en een figuurlijk gevecht met elkaar aangaan. Maar gelukkig is daar ook Joy (Noa Farinum), die het Bo iets gemakkelijker maakt haar woede en frustratie onder controle te krijgen. Deze jeugdfilm die werd geregisseerd door Johan Timmers naar het scenario van Barbara Jurgens, was goed voor verschillende prijzen in binnen- en buitenland.”
  Bekijk op Videoland
 • The walking fish

  “Opnieuw kleurt Thessa Meijer heerlijk buiten alle lijntjes. Dat deed ze al met haar eindexamenfilm, waarmee zij met de Dioraphte Award werd beloond. In The Walking Fish komt Mutsumi uit de zee en wil graag als vrouw bij de mensen horen. Worden haar dromen bewaarheid? De film werd genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Film in 2019.”
  Bekijk op Cinetree
 • De wereld heeft gezicht verloren

  “In De wereld heeft gezicht verloren, geeft Cindy Kerseborn alle ruimte aan één van de belangrijkste feministen van Suriname en Nederland: Astrid Roemer, winnaar van de P.C. Hooftprijs in 2016. En kom op! Lees Roemers prachtige laatste roman: Gebroken wit.”
  Bekijk op Picl

Meer kijken?