Het is Internationale Vrouwendag. Er zijn talloze manieren om bij deze belangrijke dag stil te staan. Wij doen vandaag waar we goed in zijn: jou voorzien van de beste kijktips.
Vrouwen vechtend voor hun leven en plek in de maatschappij, vrouwen op zoek naar hun geluk en vrouwen onder het juk van de wereldgeschiedenis. NFF programmeur Claire van Daal dook in haar archief en stelde een lijstje samen met oude en nieuwe titels. Van korte films tot series, van docu tot fictie. Over vrouwen, geschreven door vrouwen, gemaakt door vrouwen.
Een gezin als microkosmos van Vlaanderen. Op veertienjarige leeftijd ontdekte de zwarte Neske Beks dat haar witte pleegvader Vlaams Blok stemde. In de kleurrijke familiekroniek onderzoekt de theatermaakster haar verleden en háár volk.
“Persoonlijk, pijnlijk, ontroerend, moedig en eerlijk. Do I say more over deze documentaire van schrijver, filmmaker en zo veel meer: Neske Beks?”
“Een top animatiemaker is Marlies van der Wel, die met Emily het leven van een oude bloemenverkoopster volgt. Ze gaf veel en bezegelde menige liefde met boeketten. Zal ze er zelf een ontvangen?”
“Meeslepende reconstructie van de liefde tussen de journalisten Grace Drummond-Hay en haar mentor Karl von Wiegand op de eerste vlucht om de wereld met een luchtschip, de Graf Zeppelin. Farewell van Ditteke Mensink was goed voor het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire in 2010.”
“In het huis van mijn vader vertelt het persoonlijke verhaal van journalist en filmmaker Fatima Jebli Ouazanni (1959). De in Marokko geboren Fatima is ongetrouwd, kinderloos, ontmaagd en volgens Marokkaanse tradities dus niets meer waard. Door de keuze zich niet te laten uithuwelijken zoals bij haar moeder en grootmoeder gebeurde, raakte ze gebrouilleerd met haar vader. In de film probeert de regisseur erachter te komen of ze de juiste beslissing heeft genomen.”
“Aliona van der Horst studeerde af aan de Filmacademie met het prachtige Dame met het witte hoedje over ex-lerares Hanna Vasiljevna Michailenko uit Odessa, die van 1980 tot 1988 door de KGB in een psychiatrische inrichting werd opgesloten, omdat ze weigerde in een dissidente beweging te infiltreren. In Liefde is aardappelen, waarmee ze het Gouden Kalf voor Beste lange Documentaire won, duikt Van der Horst opnieuw de geschiedenis van Rusland in aan de hand van de erfenis van haar moeder en vijf zussen.”
Meld je aan voor de nieuwsbrief:
Op zoek naar meer verhalen achter het festival? Bekijk meer nieuws