wo 27 jan 2021

(Her)Ontdek Nederlandse jeugdfilms!

Vlak voor de kerstvakantie vroegen wij docenten uit het basis- en middelbaar onderwijs naar hun favoriete jeugdfilms. Dit lijstje delen we graag met jullie! Docenten kunnen het immers wel weten! Ideaal nu de scholen nog even dicht zijn en je misschien het idee hebt dat je leerlingen of thuiszittende kinderen alle on demand platforms al hebben uitgespeeld.

Voor docenten 
Ben je docent en wil je meer weten over het NFF Educatieprogramma? Of wil je gebruik maken van gratis films en lessen voor in je klas? Bekijk ons filmeducatie aanbod.

Meer film in je klas

 • Brammetje Baas

  Hartverwarmende familiefilm over het actuele onderwerp van concentratieproblemen bij jonge kinderen. Animaties illustreren de grappige fantasieën van de beweeglijke Brammetje Baas.
  Kijkwijzer: AL

  Bekijk op Pathé Thuis
 • Briefgeheim

  Na Eva’s besluit om weg te lopen vanwege alle ruzies thuis, treft de elfjarige in de tuin van de buurman een brief aan die haar wereld volledig op z’n kop zet. Is haar vader wel wie hij zegt te zijn? Naar het boek van Jan Terlouw.
  Kijkwijzer: 9 jaar

  Bekijk op NPO Start
 • Dolfje Weerwolfje

  Vlotte familiefilm naar het boek van Paul van Loon met een knipoog naar klassieke griezelfilms. Op de nacht van zijn zevende verjaardag verandert de verlegen Dolfje in een pluizig weerwolfje. Tijdens volle maan gaat hij op avontuur uit.
  Kijkwijzer: 6 jaar

  Bekijk op Pathé Thuis
 • Hiernamaals

  Na haar moeders dood doet Sam (14) extra haar best in het leven. Als ze onverwacht zélf in het hiernamaals belandt, lijkt ze in dit jeugddrama haar levensloop te kunnen veranderen.
  Kijkwijzer: AL

  Bekijk op NPO Start
 • Kikkerdril

  In de opgewekte roadmovie voor kinderen met grappige liedjes beleeft zesjarige Max samen met vriendinnetje Jesse tijdens de zoektocht naar kikkerdril voor zijn zieke broer allerlei avonturen in de natuur.
  Kijkwijzer: AL

  Bekijk op NPO Start
 • Lepel

  Avontuurlijke jeugdfilm over het rekentalentje Lepel dat aan een vreselijke oma en een egocentrische schoolmeester ontsnapt als hij een meisje ontmoet dat achter een stapel truien in een warenhuis woont. Met o.a. Carice van Houten, Barry Atsma en Loes Luca.
  Kijkwijzer: AL

  Bekijk op NPO Start Plus
 • Minoes

  Jeugdfilm naar een boek van Annie M.G. Schmidt. Een verlegen journalist (Theo Maassen) krijgt zijn nieuws van Juffrouw Minoes (Carice van Houten), die eigenlijk een poes is. Via de katten in de buurt is ze op de hoogte van alle nieuwtjes.
  Kijkwijzer: AL

  Bekijk op NPO Start Plus
 • Oorlogsgeheimen

  Spannende familiefilm over beste vrienden Tuur en Lambert die in de zomer van 1943 uit elkaar gedreven worden door de oorlog, de keuzes die hun ouders hierin maken en het grote geheim van hun nieuwe klasgenootje Maartje.
  Kijkwijzer: 6 jaar

  Bekijk op Pathé Thuis
 • Pluk van de Petteflet

  Jeugdfilm met zang naar de verhalen van Annie M.G. Schmidt. Pluk probeert als nieuwste bewoner van de Petteflet de Torteltuin te redden uit de handen van een parkarchitect die er een vogelmuseum van wil maken.
  Kijkwijzer: AL

  Bekijk op NPO Start
 • Polska Warrior

  In het computerspel Goldhunter is Eryk een onverschrokken held. In het echte leven ligt dat net even anders. Zijn gamemaatje Laura laat zien hoe hij de strijd met zijn dominante pa aan kan gaan.
  Kijkwijzer: AL

  Bekijk op NPO Start
 • De President

  Satire op de Nederlandse politiek, waarin een Marokkaanse aspergesteker door zijn authentieke persoonlijkheid de eerste president van Nederland wordt. Naar de roman van Khalid Boudou, met Achmed Akkabi in de hoofdrol.
  Kijkwijzer: 12 jaar

  Bekijk op NPO Start

Naast bovenstaande titels werd ook Madelief: krassen in het tafelblad genoemd als favoriet. De film is op dit  moment niet on demand beschikbaar. Wel is de serie Madelief uit 1994 in haar geheel te zien op NPO Start.


Meer inspiratie nodig?