Ga naar inhoud
Ondernemers Club

NFF Ondernemers Club: Terugblik op Nieuwjaarsbijeenkomst

Wat het meest gemist werd tijdens Het Nederlands Film Festival 2020 waren de fysieke bijeenkomsten. Juist die bijeenkomsten maken de NFF Ondernemers Club zo waardevol: elkaar ontmoeten, inspireren en in informele setting film kijken en in gesprek gaan met Nederlandse filmmakers. Ondanks vurige hoop op een fysiek evenement, moest de nieuwjaarsbijeenkomst op 2 februari online plaatsvinden. Helaas, maar de avond werd toch minstens zo inspirerend als eerdere live bijeenkomsten.

De online aftrap


De NFF OC verzamelde online via Zoom. De bijeenkomst werd afgetrapt door Maarten Timmerman, die sinds 1 januari het stokje als voorzitter van de OC heeft overgenomen van Else Loes Pasma. Hij heette Miriam Guttmann en Monique Busman welkom, regisseur en producent van documentaireserie Het Zaad van Karbaat, waarvan de OC een exclusieve voorpremière mocht bekijken. Vervolgens sprak de directeur van het NFF Silvia van der Heiden warme woorden van dank uit aan de leden van de OC voor hun aanhoudende steun tijdens deze moeilijke tijden. Nadat werd geproost op een mooier, beter en gezonder 2021 – met dranken uit een heerlijk borrelpakket verzorgd door NFF OC lid Jan Joost Luitse met zijn bedrijf Caterbox – was het tijd voor de Nederlandse première van de eerste aflevering van Het Zaad van Karbaat.

Sundance NFF OC Sundance beeld 2021

Karbaat


In deze documentaireserie, die enkele dagen eerder haar wereldpremière beleefde op het gerenommeerde Sundance Film Festival in Amerika en vanaf 1 maart op de Nederlandse televisie te zien is, laat Guttmann haar licht schijnen op vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, die in de jaren ’70 en ’80 zijn eigen zaad gebruikte om meer dan 65 van zijn patiënten te insemineren. Aan de hand van kwetsbare getuigenverslagen en indringend beeldmateriaal wordt op indrukwekkende wijze verteld wat de gevolgen zijn van Karbaat’s handelen.


Guttmanns visie


Zo’n spraakmakend onderwerp maakt de tongen natuurlijk los. Na het bekijken van de aflevering ontstond een mooi en oprecht nagesprek met Guttmann en Busman. Verbaasde reacties, persoonlijke verhalen en goede vragen wisselden elkaar af. Guttmann maakte veel indruk met haar visie op film maken, de open blik waarmee ze de patiënten en kinderen van Karbaat benaderde en haar bereidheid compromisloos te werken.


Zo opende de OC op inspirerende wijze het jaar. Helaas met ieder nog vanachter een eigen scherm, maar daarmee niet minder boeiend. Het volgende evenement – de Algemene Ledenvergadering – vindt plaats op 22 april. Hopelijk treffen we elkaar dan weer op locatie!

Ben jij er de volgende keer bij?

Ondernemers Club
ga terug