Gouden Kalveren

Vernieuwing acteerprijzen Gouden Kalveren

De Gouden Kalveren, de belangrijkste filmprijzen van Nederland, worden vernieuwd. Vanaf de aankomende editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Voor elk van deze twee prijzen worden vijf acteerprestaties genomineerd. Ook in de categorie Dramaserie wordt vanaf dit jaar eveneens één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één voor Beste Bijrol (een nieuwe prijs) overhandigd. Ook nieuw is het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol Korte Film. Dit heeft het NFF in samenspraak met de Dutch Academy For Film (DAFF) en ACT Acteursbelangen na onderzoek besloten.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september t/m 2 oktober 2021. De nominaties worden bekendgemaakt op maandagavond 27 september. Op vrijdagavond 1 oktober is de feestelijke uitreiking van de filmprijzen op het Grolsch Gouden Kalveren Gala in Utrecht.

Over de vernieuwing van de Gouden Kalveren, licht Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur NFF toe: “Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen.”

Jenny Booms, directeur Dutch Academy For Film (DAFF), over de herziening van de filmprijzen: "Als Academy willen we alle makers verenigen, ongeacht beroep, achtergrond of geslacht. Inclusiviteit in de sector is een belangrijk aandachtspunt voor ons. Samen met NFF en ACT hebben we onderzocht of er onder de acteurs, en onder onze leden, behoefte was aan verandering binnen de branche. Gezien de overwegend positieve reacties is het niet meer dan logisch dat wij hier als DAFF gehoor aan geven. Uiteindelijk gaat het de stemmers uitsluitend om vakmanschap, bij het kiezen van de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren.”

Manoushka Zeegelaar Breeveld, voorzitter ACT acteursbelangenvereniging: “ACT ziet graag brede representatie van acteurs. De prijzen zijn daar een belangrijke schakel in. We verheugen ons op volgend jaar wanneer het Kalf voor Aanstormend Talent een nieuwe categorie wordt. Voor nu is deze nieuwe indeling een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit. In het bijzonder met het nieuwe kalf voor Beste Hoofdrol Korte Film zijn wij blij, omdat de diversiteit van acteurs en makers die voor deze prijs in aanmerking komen tot nu toe het grootst is.”

Singleplay

Vanwege de populariteit en groei van het aantal (web)dramaseries, gaat de voormalige competitie Televisiedrama vanaf 2021 over naar Dramaserie. Daarbij wordt eenmalig het Gouden Kalf voor Beste Singleplay 2021 uitgereikt, als eerbetoon aan de singleplay, een fictiefilm gemaakt voor onder andere televisie zoals in reeksen De Straat, Centraal en One Night Stands. Deze reeksen komen met de intrede van nieuwe talentontwikkelingsregelingen te vervallen. Vanaf 2022 dingen singleplays afhankelijk van hun lengte mee met Korte Film (tot 70 minuten) en Speelfilm (70+ minuten).

Overzicht Gouden Kalveren

Net als bij alle andere Gouden Kalveren is er vanaf nu dus geen onderscheid meer tussen man en vrouw bij de acteerprijzen. Hieronder vind je op een rij welke Gouden Kalveren er dit jaar uitgereikt worden. Bij elk Gouden Kalf horen drie nominaties, tenzij anders vermeld. Sinds 2015 worden de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren voor Speelfilm en Lange Documentaire bepaald via het Academysysteem. De selectie en de toekenning komen tot stand in samenwerking met de DAFF. Voor de Gouden Kalf Competitie Korte Film, Dramaserie/Singleplay, Korte Documentaire en Digitale Cultuur kiest, net zoals in voorgaande jaren, een onafhankelijke jury de nominaties en winnaars.

Academy-prijzen

 • Beste Film (5 nominaties)
 • Beste Lange Documentaire (5 nominaties)
 • Beste Regie
 • Beste Scenario
 • Beste Hoofdrol (5 nominaties)
 • Beste Bijrol (5 nominaties)
 • Beste Camera
 • Beste Production Design
 • Beste Costume Design
 • Beste Montage
 • Beste Sound Design
 • Beste Muziek

Juryprijzen

 • Beste Korte Documentaire
 • Beste Korte Film
 • Beste Dramaserie
 • Beste Singleplay
 • Beste Hoofdrol Korte Film/Singleplay
 • Beste Hoofdrol Dramaserie
 • Beste Bijrol Dramaserie
 • Gouden Kalf Digitale Cultuur

Andere toekenning

 • Gouden Kalf voor de Filmcultuur
 • Gouden Kalf van het Publiek
Glanzende Gouden Kalveren op een rij

Veelgestelde vragen

Hoe is deze beslissing tot stand gekomen?

Onder de groep van honderden stemgerechtigden, filmprofessionals uit alle vakdisciplines, is een enquête gehouden en vervolgens zijn alle DAFF-leden uitgenodigd voor een inspraakmiddag. Ook hebben meerdere gesprekken plaatsgevonden met ACT Acteursbelangen, maatschappelijke organisaties zoals kennisinstituut Movisie, met de Berlinale over hun ervaring en overwegingen, evenals overleg met buitenlandse Academys. Een meerderheid van de respondenten van de enquête stemde voor vernieuwing van de Gouden Kalveren voor acteerprestaties.

Zijn er nu minder Gouden Kalveren voor acteerprestaties?

Het klopt inderdaad dat er dit jaar tijdelijk een Gouden Kalf minder is, wel is het aantal nominaties gestegen van achttien naar negentien. In totaal worden er dit jaar twintig Gouden Kalveren uitgereikt door de Academy en jury’s, waarvan in totaal vijf Gouden Kalveren voor acteerprestaties.

Zorgt de nieuwe opzet ervoor dat er minder vrouwen gaan winnen?

De mensen die stemmen voor de nominaties en winnaars zijn filmprofessionals. We vertrouwen erop dat zij kijken naar wie het vak het beste uitoefent en niet naar gender. Ondertussen werken wij mee aan een onderzoek naar de representatie van vrouwen in de Nederlandse filmsector door Vrouwen in Beeld.

Wie bepaalt wie de Gouden Kalveren winnen?

De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren voor Speelfilm en Lange Documentaire wordt bepaald via het Academysysteem, waarbij een groep van honderden vakprofessionals jaarlijks wordt uitgenodigd om te stemmen. De selectie en de toekenning komen tot stand in samenwerking met de DAFF (Dutch Academy For Film). Voor de Gouden Kalf Competitie Korte Film, Dramaserie/Singleplay, Korte Documentaire en Digitale Cultuur kiest een onafhankelijke jury bestaande AV-professionals de nominaties en winnaars.

Gouden Kalveren
ga terug

DAFF NFF logo1 01