Ga naar inhoud
Talent

Tips van Yassin Karmoudi voor nieuwe makers

Al op jonge leeftijd ontwikkelt Yassin een onvoorwaardelijke liefde voor het vertellen van verhalen. Dit inspireerde hem om hier zijn werk van te maken. Als storyteller en impactmanager werkte Yassin aan verschillende audiovisuele projecten, van internationale animatieseries tot prijswinnende interactieve documentaires. In januari 2021 heeft Yassin samen met Claudio Montesano Casillias en Loretta van der Horst de New Producers Academy opgezet en sinds oktober 2021 is hij ook secretaris Talent van het NPO-fonds. Hier deelt Yassin vijf handige tips voor nieuwe makers.

Tip 1: Leer van anderen

Als maker ben je een storyteller. Het maken van verhalen is een van de oudste ambachten die de mensheid kent. Een succesformule voor wat een goed verhaal goed maakt, bestaat niet. Wat je wel kunt doen is leren van de verhalen die de mensheid al rijk is. Lees, kijk, luister naar de verhalen die er zijn. Schrijf op wat je goed vindt, maar vooral waarom je iets goed vond en schrijf op wat er beter kon. Blijf verhalen consumeren en blijf ervan leren. Als maker ben je nooit uitgeleerd.

Tip 2: Weet wie je doelgroep is

Het maken van verhalen is een kunst op zich. Weten wie je publiek is, is daar echt onderdeel van. Het klinkt zo logisch, maar het gaat vaker mis dan goed. Houd rekening met je doelgroep: waarom willen zij jouw verhaal tot zich nemen, hoe vertel je het verhaal zo optimaal mogelijk voor je publiek en wat heeft het verhaal nodig om boven zich uit te kunnen stijgen? Drie vragen die evident zijn om een goed verhaal nog beter te maken. Je doelgroep is namelijk de groep die ervoor kan zorgen dat je verhaal een groot succes wordt of enkel gezien wordt door je tante en een paar bevriende filmmakers.

Tip 3: Netwerken, netwerken, netwerken

Als maker ben je veel meer dan de ene persoon die ergens achter zijn of haar bureau zit om het verhaal op papier te vangen. Je netwerk is voor minstens 80% debet aan het succes wat je kunt behalen. Geloof me, de eerste keer naar een netwerkevenement gaan is voor iedereen awkward. Het voelt onwennig aan, maar als je het vaak genoeg doet en ook op de momenten dat je liever niet wil gaan, dan groei je er vanzelf in. Het netwerken hoeft niet direct iets op te leveren, maar als je iemand al eens eerder ergens hebt gesproken is de stap kleiner om die ene regisseur, producent of filmprofessional te mailen of te appen.

Tip 4: Vraag om feedback

Je hebt een waanzinnig idee. Mooi! Daar begint het vaak bij. Maar hoe zorg je ervoor dat je dat waanzinnige idee goed op papier kunt zetten? Daar komt je netwerk bij kijken. Vraag je collega’s uit de industrie om iets mee te lezen of om constructieve feedback. Sta altijd open om je verhaal nog beter te maken en neem feedback nooit persoonlijk op. Ik trap hiermee wellicht open deuren mee in, maar ze zijn wel erg belangrijk. Feedback helpt je enkel vooruit. Nog meer reden om te gaan netwerken en je kring van filmprofessionals uit te breiden.

Tip 5: Op naar succes

Wellicht mijn belangrijkste tip. Als filmmaker zal je gewend moeten raken aan de vele nee’s en afwijzingen op je weg naar succes. Besef je wel dat achter elke nee en afwijzing je droom toch een stapje dichterbij komt. Word je afgewezen door een producent of een fonds? Geen zorgen, ga het gesprek aan en probeer te achterhalen waarom je bent afgewezen. Succes is niet als eerste de top van de berg bereiken, maar blijven opstaan na elke afwijzing. Heb geduld en blijf positief.

Meer tips? Lees hier verder:

Talent aan tafeltjes tijdens de NFF Talent Feedback sessies

NFF Talentdag

Maandag 26 september staat in het teken van de vernieuwde NFF Talentdag. Ben jij een nieuwe maker en klaar voor een volgende carrièrestap? Stel jezelf of je filmidee voor aan de juiste professionals tijdens de NFF Talentdag!

ga terug