Ga naar inhoud

Speelfilm Tokyo Trial van Pieter Verhoeff in première op het NFFHet historische drama TOKYO TRIAL, van Gouden Kalf-winnaar Pieter Verhoeff in co-regie met Rob King, gaat op maandag 25 september als speelfilm in première in de Stadsschouwburg Utrecht tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival. In de internationale co-productie, met hoofdrollen voor onder meer Marcel Hensema (o.a. BLOED, ZWEET & TRANEN, 2015) en Hadewych Minis (o.a. DE HELLEVEEG, 2016), neemt rechter Bert Röling eind 1945 zitting in het Tokio Tribunaal; de Japanse versie van het Duitse Proces van Neurenberg. Andere sterren zijn Irrfan Khan (LIFE OF PI, 2012), Jonathan Hyde (TITANIC, 1997), Paul Freeman (INDIANA JONES AND THE RAIDERS OF THE LOST ARK, 1981), en Porgy Franssen (EEN ECHTE VERMEER, 2016). Tegelijk met de officiële première op 25 september is TOKYO TRIAL voor publiek op het witte doek te zien tijdens de speciale publiekspremière in bioscoop Rembrandt.

In TOKYO TRIAL wordt de jonge en relatief onervaren Nederlandse rechter Bert Röling (Marcel Hensema) uitgezonden om Nederland te vertegenwoordigen in het Tokio Tribunaal, de Japanse tegenhanger van het Neurenberg proces waar oorlogsmisdadigers terecht staan. Dit proces is echter niet zo zwart-wit als hij aanvankelijk dacht en politieke belangen, samenspannende collega’s en uiteenlopende juridische interpretaties drijven een wig tussen de elf internationale rechters. Gedurende het proces wisselt Röling bovendien van standpunt onder invloed van zijn Indiase collega Pal (Irrfan Khan), wat zijn positie ten opzichte van de andere rechters ondermijnt. Wanneer het tribunaal dreigt te ontsporen, slaat bij Röling de twijfel toe; moet hij zich aanpassen aan de meerderheid, of zijn geweten als onafhankelijke rechter volgen?

De film is geregisseerd door Pieter Verhoeff in co-regie met Rob King. Pieter Verhoeff is onder meer winnaar van een Gouden Kalf voor HET TEKEN VAN HET BEEST (1981), VAN GELUK GESPROKEN (1988) en NYNKE (2001). “Tokyo Trial is een bijzondere film geworden over een voor veel mensen onbekende gebeurtenis uit de geschiedenis, namelijk het Tokio Tribunaal. De film heeft een schitterende internationale cast met \'onze\' Marcel Hensema, maar ook een kleinere, maar prachtige rol voor Hadewych Minis. Ik verheug me zeer op de première van de film op het komende Nederlands Film Festival.", aldus Pieter Verhoeff.

Claire van Daal, programmeur film en televisie bij het Nederlands Film Festival over de film: “Tokyo Trial is een mooi voorbeeldproject van wat internationale samenwerking oplevert, zeker ook gezien het werk van de acteurs. Tokyo Trial vertelt een belangrijk, nogal onderbelicht gebleven verhaal uit het verleden, dat voldoende aanknopingspunten met de wereld van nu biedt.”

De film is geproduceerd door het Nederlandse FATT Productions in coproductie met het Canadese Don Carmody Television, de Japanse NHK-Japan Broadcasting Corporation en Netflix en is tot stand gekomen met ondersteuning van Nederlands Filmfonds, The Netherlands Production Incentive, NHK-Japan Broadcasting Corporation, Netflix, Lithuanian Film Centre en het Canadese Tax Credit. Het scenario is geschreven door Kees van Beijnum (DE HEINEKEN ONTVOERING, 2011), Max Mannix (TOKYO SONATA, 2008) Pieter Verhoeff (NYNKE, 2001; DE BRIEF VOOR DE KONING,2008) en Rob King.

Datum: ma 25 september
Locatie: Pathé Rembrandt
Aanvang: 19.00u
Prijs: €12,50
ga terug