Ga naar inhoud
In Memoriam

In Memoriam Bats Bronsveld

Op maandag 24 juli overleed de 3D/VR-kunstenaar, Bats Bronsveld op 28-jarige leeftijd door een noodlottig ongeval tijdens een bergvakantie in de Franse Alpen.

Bats bronsveld

Na zijn opleiding aan de afdeling Visual Effects & Immersive Media bij de Nederlandse Filmacademie, ontwikkelde Bats zich als gepassioneerd maker. Hij groeide op tijdens cruciale ontwikkelingen in de videogame-industrie wat samen met zijn enorme enthousiasme voor film tot zijn fascinatie voor virtual reality (VR) heeft geleid. De laatste jaren experimenteerde hij voornamelijk met VR en deed hij beeldend onderzoek naar nieuwe manieren van verhalen vertellen. Zijn eindexamenproject Disconnect, een motion-capture dansfilm waarbij verschillende disciplines gebruikmaakten van nieuwe technieken, was in 2020 te zien bij het Nederlands Film Festival.

Bronsveld heeft gewerkt in de game-industrie voor Guerrilla Games Amsterdam en Ninja Theory in Cambridge waar hij werkte aan de nog te verschijnen videogame-titels: Project: MARA en Senua's Saga: Hellblade II. Eerder deed hij ervaring op bij postproductiebedrijf De Lodge, Virtual Reality-installatie Carne y Arena (Alejandro González Iñárritu) en het Berlijnse Spellwork Pictures. Sinds november 2022 werkte Bats freelance mee aan verschillende VR-ervaringen. Hij ontwikkelde de VR-ervaring CAVES samen met Alex Raúl wat van 22 t/m 28 september te beleven is in de tentoonstelling Storyspace op het Nederlands Film Festival. CAVES is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie voor Digitale Cultuur 2023.

Na zijn vakantie zou Bronsveld zich richten op het maken van een onderzoeksvoorstel voor het Fellowshipsprogramma Digitale Cultuur van het Nederlands Film Festival. Hij was geïnteresseerd in het onderzoeken van de grenzen tussen het vastleggen van de realiteit in VR en het manipuleren van deze realiteit om een subjectieve filmische ervaring te creëren. Een periode waar hij bijzonder naar uitkeek.

Vroege filmmakers probeerden hun werk zo immersief mogelijk te maken, vandaar de verbreding van bioscoopschermen. Deze technische prestaties legden de basis voor de erkenning van het medium als kunstvorm, die de manieren waarop verhalen werden verteld voorgoed hebben veranderd. Ik ben ervan overtuigd dat we [met VR] aan de vooravond staan ​​van een nieuwe, nog meer meeslepende kunstvorm waarvan de taal nog moet worden gedefinieerd.”
--- Bats Bronsveld

Bats Bronsveld stond aan het begin van een veelbelovende carrière. Wij zullen zijn stem en zijn ideeën voor altijd missen en willen vrienden, geliefden en familie veel sterkte wensen bij dit vreselijke verlies.

www.batsbronsveld.nl

CAVES

Meer over de VR-ervaring CAVES

De Gouden Kalf selectie Beste Digitale Cultuurproductie 2023

In memoriam
ga terug