Ga naar inhoud
Partners

NFF x EY: Talent Award brengt vernieuwend inzicht van jonge filmmakers naar voren

De EY Talent Award werd tijdens het NFF 2023 voor de eerste keer uitgereikt. De prijs is onderdeel onze samenwerking met accountants- en adviesorganisatie EY. Het doel van deze samenwerking? Wederzijds leren en inspireren. Maton Sonnemans, partner en CMO van EY Nederland, deelt zijn ervaring en criteria van de EY Talent Awards 2022.

Winnaar Luka Gribnau houdt EY Talent Award omhoog

EY Talent Awards 2022

Maton Sonnemans, partner en CMO van EY Nederland: 'Ik had het voorrecht om plaats te mogen nemen in de jury voor de EY Talent Awards 2022. Ik was zeer onder de indruk van de kwaliteit en de creativiteit van de genomineerde films. Samen met vijf professionals en experts uit de Nederlandse filmwereld bekeek en beoordeelde ik de inzendingen. Het was een genoegen aan te schuiven bij deze vakjury die inmiddels uit 31 inzendingen de zes beste hadden voorgeselecteerd. Uit die zes inzendingen kozen we een top 3 en uiteindelijk een winnaar.'

De winnaar van de EY Talent Award krijgt een geldprijs voor een volgende filmproductie en een op maat gemaakt coachingstraject bij EY.

Productiewaarde

Een belangrijk criterium voor de EY Talent Award is de production value. In hoeverre zijn de filmmakers in staat geweest om met een relatief beperkt budget echt iets waardevols te maken?

Matton: 'Het gaat om enerzijds slim en efficiënt vakmanschap om bepaalde beelden en effecten te creëren, maar ook over creatief en ondernemend denken en doen. Een voorbeeld hiervan is slimme keuze van locaties.'

Matton bemerkt dat in een jury iedereen anders kijkt.

'De breed samengestelde jury kijkt echt met verschillende ogen naar de film. Waar de een meer gefocust is op film-technische aspecten is de ander vooral ook gericht op de kracht van de dialoog of de kwaliteit van het acteerwerk. Zelf keek ik vooral als liefhebber: is het een verleidelijk en sterk verhaal, zou ik deze film willen afkijken als die op televisie was. En zit er een boodschap in die wat met me doet? Duidelijk is dat smaken altijd verschillen maar dat je op basis van meerdere invalshoeken toch samen tot een hele goede afweging en score komt.'

Matton beredeneert hoe de EY Talent Awards voor vernieuwende inspiratie en inzichten zorgen:

'Door te kijken naar de films, te discussiëren met de mede juryleden kreeg ik zelf nieuwe inzichten in wat er nodig is voor een winnend concept. Niet alleen voor jonge filmmakers, maar ook voor consultants die impact willen maken.'

Drie inzichten voor een succesvol resultaat

  1. Less is more: het gaat niet om de lengte van de film, wat je erin stopt is belangrijk. En datzelfde geldt voor een adviesrapport.

  2. Durf te experimenteren: winnaars bewandelen nieuwe wegen, zowel in het process als op inhoud. De traditionele aanpak kan veilig aanvoelen, maar met een nieuwe en risicovollere aanpak, creëer je misschien wel een nieuwe norm. En datzelfde geldt voor bedrijfsstrategieën.

  3. De kracht van woorden en beelden samen: laat tekst en beeld met elkaar dansen om je verhaal overtuigend te vertellen. De titel van de film is van cruciaal belang als podium: een krachtige titel trekt je naar binnen maar is ook een ankerpunt om de essentie van de film te begrijpen én te onthouden. En vergeet niet dat ook de aftiteling de boodschap kan versterken – en dus het verschil kan maken. Hetzelfde geldt voor presentaties aan je stakeholders.
Talent AwardsEYPartnershipEY TalentawardSamenwerking
ga terug