Ga naar inhoud
Talent

Bekende acteurs te zien in de tweede lichting Videoland Academy films

Na het succes van de eerste Videoland Academy editie (2021) gaan ook dit jaar drie duizelingwekkende midlength films in première op het Nederlands Film Festival, op zondag 25 september. Ze zijn vanaf dan ook direct exclusief bij Videoland te zien. Magische krachten, horror-elementen, tijdreizen en duistere geheimen vormen de ingrediënten voor het gekozen thema ‘Modern Fantasy’ van dit jaar. Dormis, Op Tijd Terug en Black Girl Magic zijn de drie geselecteerde films van een nieuwe lichting jonge makers die ons beloven mee te nemen in denkbeeldige werelden met eigenaardige karakters.

Mylène Verdurmen (Hoofd Drama Videoland): “Het blijkt maar weer hoeveel getalenteerde nieuwe filmmakers Nederland rijk is. Met trots presenteren we de tweede editie van de Videoland Academy binnen het genre ‘Modern Fantasy’. Een nieuwe generatie makers die niet kunnen wachten hun creatieve ideeën te delen met een breed publiek. De Videoland Academy is een uniek initiatief gericht op het maken van genrefilms, die nieuwe makers de kans biedt zich verder te ontwikkelen en ervaring op te doen in de Nederlandse professionele film en serie industrie."

Videoland Academy Dormis

Dormis

Scenario: Sarah Offringa & Sander van Dijk
Regie: Iván López Núñez
Producent: Keplerfilm
Cast: Jeroen Spitzenberger, Nyncke Beekhuyzen, Liz Snoijink, Poal Cairo, Yootha Wong-Loi-Sing, Juda Goslinga en Alex Naber.

Vincent de Waal heeft geen idee meer wanneer hij voor het laatst geslapen heeft. Na alles geprobeerd te hebben meldt hij zich bij Dormis: een stijlvolle slaapkliniek die hem af zou kunnen helpen van de vreemde, beangstigende beelden die hem ’s nachts wakker houden. Maar hoe hard Vincent ook probeert te slapen - zelfs in de kalme oase van Dormis blijft hij klaarwakker. Wanneer hij mysterieuze medepatiënt Evi ontmoet, begint de perfecte wereld van Dormis scheuren te vertonen. Heeft Vincents vermoeidheid hem gek gemaakt? Of verbergt Dormis een duister geheim?

Sarah Offringa: "Videoland Academy was het leukste traject dat ik tot nu heb meegemaakt. En het werken in genres is heel dankbaar. Genreproducties zijn in Nederland helaas ongelooflijk ondervertegenwoordigd."

Sander van Dijk: "Terwijl het publiek juist genreproducties wil zien! Sarah en ik zijn allebei dol op genreproducties. En de regisseur van Dormis, Iván López Núñez, is al net zo'n filmnerd als wij. Doordat we allemaal hetzelfde gezien hebben en dezelfde referenties delen, ging de samenwerking extra soepel."

Videoland Academy Op tijd terug

Op Tijd Terug

Scenario: Inge Sonderen
Regie: Janne Schmidt
Producent: Millstreet Films
Cast: Julia Akkermans, Steef de Bot, Freek Bartels, Tibor Lukács, Fockeline Ouwerkerk, Marcel Harteveld, Sabri Saad El Hamus, Inge Sonderen en Eddy Terstall

De zelfverklaarde fuck up Olivia ontdekt dat ze kan tijdreizen. Dit geeft haar de kans een stomme fout te herstellen en haar grote liefde Lars terug te winnen. Maar als ze eenmaal begonnen is het verleden te herstellen, kan ze niet meer stoppen. De ene aanpassing leidt tot de volgende. In een ultieme poging het tij te keren lijkt ze Lars terug te winnen, maar maakt dit haar nou echt gelukkig? Het tijdreizen verandert alles, maar niet hoe ze had gedacht.

Inge Sonderen: "Ik ben een betere schrijver dan ik was voor Op Tijd Terug. Ik heb zoveel opgestoken van dit traject. Door te vertrouwen op mijn intuïtie en op wat ik al kan. Ik heb enorm veel steun van fantastische coaches gekregen. Videoland Academy heeft me zo veel malen rijker gemaakt als schrijver. Tegelijkertijd ben ik nog lang niet volleerd, ik sta pas aan het begin."

Videoland Academy Black Girl Magic

Black Girl Magic

Scenario: Sergej Groenhart
Regie: Giancarlo Sanchez
Producent: NewBe
Cast: Stephanie van Eer, Shanaya Dap, Yannick Jozefzoon, Ziarah Janssen, Maikel van Hetten, Sanguita Akkrum, Dylan Jongejans en Joshua Boots

Black Girl Magic is een spannend drama met horror-elementen over de vriendschap tussen twee vriendinnen, die op de proef wordt gesteld als ze zich inlaten met donkere magie. Zohra is een onzeker Surinaams meisje dat zich ongezien voelt. Haar enige vriendin Suzette, is een Surinaams meisje met magische krachten en Zohra wil niets liever dan zelf ook over die magie beschikken. Maar Zohra raakt verslaafd aan het hebben van de magische krachten en verandert langzaam maar zeker in een op macht belust monster.

Sergej Groenhart: "Ik heb zoveel geleerd, op zoveel fronten. Ik ben als een jonge hond in het diepe gesprongen en ontdekte dat het 't slimste is om goed te luisteren naar mensen die het weten. Wat ik leerde is dat feedback niet persoonlijk is. Dat wat ik in mijn hoofd heb, niet altijd zo op papier komt, en de enige manier en dat je zult moeten schaven, schaven en schaven om de lezer en kijker wel mee te nemen op jouw reis. Een supervet proces."

Over Videoland Academy

Videoland Academy wil een nieuwe lichting makers de kans bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen binnen de professionele beroepspraktijk waarin ook commerciële belangen een rol spelen. De Videoland Academy onderscheidt zich door een markt te bieden aan genre gedreven films. Voor tenminste de drie jaar biedt Videoland Academy hiervoor een podium en ondersteunt nieuw talent op financieel en inhoudelijk vlak. Videoland Academy wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds en is in samenwerking met het NFF, IDFA, IFFR en Dr. Script. Overige partners zijn Buma Cultuur en de Nederlandse Filmacademie.

Iedere editie van Videoland Academy bestaat uit de volgende stappen:

  • Nieuw filmtalent kan zich aanmelden met filmideeën voor de thema’s van de desbetreffend editie;
  • Uit alle aanmeldingen worden maximaal zes fictie projecten gekozen en drie documentaire projecten voor uitwerking van de treatments;
  • Hiervan worden maximaal drie fictie projecten en één documentaire project geselecteerd die ondersteuning krijgen van Videoland Academy voor het schrijven van de scenario's;
  • De schrijvers worden gematcht aan een producent, met het uiteindelijke doel om de films te voltooien en in première te laten gaan op een van de partnerfestivals en bij Videoland.
ga terug