Ga naar inhoud
Nu kijken

Nederlandse films op IFFR 2023

Op woensdag 25 januari begint het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Het festival vindt plaats tot en met zondag 5 februari. Op het Rotterdamse festival zijn ook Nederlandse films te zien. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Lange speelfilms en documentaires

Still Als uw gat maar lacht

Als uw gat maar lacht (If Yes, Okay)

De familie Spijkerberg is absurd rijk, maar ook rijkelijk absurd. De vader – een dwaze, patserige zakenman – verzamelt als hobby mini-diorama’s van historische gruweldaden. Moeder is een voormalige prima donna die zich verzet tegen de grillen van de ouderdom en roem. Even bevoorrecht en achteloos wreed is hun dochter Amy, een opstandige maar ook enigszins teruggetrokken tiener die ernaar snakt uit haar gouden kooi te ontsnappen.

Still Bouw Museum Boijmans

Bouw Museum Boymans

Toen de constructie van het huidige Boijmans Van Beuningen-gebouw aan het Museumpark van start ging, was George L. Theijssen (1890 - 1948, destijds actief als Technisch Hoofdambtenaar bij Gemeentewerken Rotterdam), aanwezig met zijn camera om het proces vast te leggen. In zes verschillende episodes, geschoten tussen 1932 en 1935, komen verschillende aspecten van de bouw aan bod.

Still Depot Reflecting Boijmans

DEPOT - Reflecting Boijmans

Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 moest sluiten vanwege grootschalige renovatie, ontstond er verderop een heel nieuw gebouw dat de deuren juist voor het publiek zou openen: het Depot. Deze documentaire neemt de kijker mee in de totstandkoming van het depot en trekt aan de hand van archiefmateriaal parallellen met de constructie van het huidige museumgebouw in de jaren 30.

Still_Die middag

Die Middag

Op een middag kruisen de levens van Roya en Nassim elkaar. Getekend door hun verleden als vluchteling zoeken ze een uitweg. Ze kunnen elkaars redding zijn, maar een gesloten deur staat tussen hen.

Still_Goodbye Stranger

Goodbye Stranger

Wanneer succesvol ‘playlist curator’ Paul zijn gedroomde buitenlandpromotie in gevaar ziet komen, verandert zijn zorgeloze zomerdag vol privé-afspraken in een bitterzoete zoektocht naar wat er wérkelijk toe doet.

Still_Kung Fu Leeuw

Kung Fu leeuw

De 14-jarige Jimmy is fanatiek, sterk en een van de beste Kung Fu leerlingen van zijn school. Als de selectie van het nieuwe leeuwendans team wordt samengesteld, ziet Jimmy zijn droom om in de leeuwenkop te dansen uiteenvallen. Hij is vastberaden op zijn plek te veroveren.

Still Malin TV

Malin TV

Malin is de Chinese variant van Maring, de schuilnaam van Henk Sneevliet. Wie was deze man? Kunstenaar Gyz La Rivière neemt als nieuwslezer en verslaggever de kijker bij de hand in een hervertelling van Sneevliets imposante verleden.

Still Mascotte

Mascotte

Jerry lijkt op het eerste gezicht een hele normale tiener. Hij woont met zijn alleenstaande moeder Abbey en jongere zus in een rustige kustplaats en helpt in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Maar Jerry, die is geboren met een mismaakt gebit, voelt zich diep van binnen eenzaam en gefrustreerd. Hij zoekt daarvoor een uitlaatklep door deel te nemen aan illegale hooligangevechten. Wanneer Abbey, die hem altijd onvoorwaardelijke, maar ook overdadige liefde heeft gegeven, meer en meer loslaat, knapt er iets. Jerry’s gedrag wordt zo radicaal dat hij daarmee niet alleen zichzelf maar de stabiliteit van het hele gezin ontwricht.

Still_Nummer achttien

Nummer achttien

Het onwaarschijnlijke verhaal van een kunstenaar wiens leven wordt gered door zijn eigen minderwaardigheidscomplex.

Still Weightless

Weightless

Weightless observeert amateur-etnograaf Khrystyna Bunii op reis door het zuidwesten van Oekraïne om de cultuur van de Hoetsoelen vast te leggen. Hun identiteit staat op het spel: de eigen geschiedenis en cultuur dreigen door onderdrukking verloren te gaan; ze leiden een kwetsbaar bestaan – als herinneringen die vaak in stilte worden meegedragen.

Korte films & Mid-length

Liever naar Nederlandse korte films of mid-lengths op IFFR? Bekijk het aanbod via de knop hieronder.

Nederlandse filmsFilmfestivalsIFFR
ga terug