Ga naar inhoud
Film Awards

Gouden Film voor Knor

De met drie Gouden Kalveren bekroonde animatiefilm Knor heeft nu ook de Gouden Film gehaald. De Nederlandse stopmotion animatie heeft 100.000 bioscoopbezoekers getrokken. Knor vertelt over een varkentje dat bij een gezin leeft waarbij de opa snode plannen met het dier heeft.

Regisseur Mascha Halberstad ontving gistermiddag de Gouden Film Award tijdens een vertoning in filmtheater MIMIK in Deventer. De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds. De Gouden Film voor Knor is de tweede Gouden Film van 2023.

Tosca Menten bioscoopbezoeker en Mascha Halberstadt met de Gouden Film voor Knor

Op de foto: Tosca Menten, Jent Zuidhof (100.000ste bezoeker) en Mascha Halberstad. ©NFF\Friso Spoelstra

Over de film

Voor haar negende verjaardag krijgt Babs van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee. Alleen op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt, mag Babs hem houden. Maar dan blijkt opa stiekem andere plannen te hebben met Knor. Hij doet mee met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens…


Over de productie

Knor is geregisseerd door Mascha Halberstad (Munya in mij, Vos en Haas). Fiona van Heemstra (Rintje) schreef het scenario, gebaseerd op het boek van Tosca Menten. De animatiefilm is geproduceerd door Viking Film in coproductie met A Private View. De stemmencast van Knor bestaat uit: Hiba Ghafry, Kees Prins, Matsen Montsma, Jelka van Houten, Henry van Loon, Loes Luca, Johnny Kraaijkamp, Alex Klaassen en Remko Vrijdag. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, Netherlands Production Incentive, CoBO Fonds, Eurimages, Vlaams Audiovisueel Fonds, VPRO, Creative Europe en Casa Kafka - De BelgischeTax Shelter. Knor is uitgebracht door Gusto Entertainment en heeft sinds de release in juli 2022 in 180 bioscopen en filmtheaters gedraaid.

Knor

Deze film ook zien?

Naar Knor in de bioscoop? Bekijk de bioscoopagenda via de knop hieronder.

Still Knor

Over de Film Awards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het NFF, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

Gouden FilmKnorAnimatie
ga terug