Ga naar inhoud
Educatie

4 tips voor filmeducatie in je klas

Aan de slag met filmeducatie in de klas... Hoe doe je dat? Om jou als leraar hierin te ondersteunen heeft Sara Bastiaanssen (Medewerker Educatie bij NFF) een aantal tips voor je op een rij gezet.

Weet je niet goed welke film je kunt laten zien aan jouw leerlingen?

Wij helpen je op weg met leuke Nederlandse films die passen bij verschillende thema’s en bij de diverse vakken. Hiermee integreer je film in het klassenthema of in het vak dat je geeft.

Via Film in de klas vind je een selectie van films voor het basis- en voortgezet onderwijs, en bij iedere eerste film in de lijst met een blauw les-icoon staat ook nog eens gratis lesmateriaal voor in de klas.

Geen tijd om de hele film te kijken?

Geen probleem! Ook bij een kort stukje film kun je prachtige gesprekken voeren met leerlingen. Kies een spannende scene uit, een cliffhanger, de eerste 10 minuten van de film óf juist de slotscene.

Vraag maar raak!

In films gebeurt ontzettend veel, maar we staan lang niet altijd stil bij wat er allemaal gebeurt en wat we hiervan vinden. Met enkele kijkvragen leer je leerlingen dieper naar de film te kijken en stil te staan bij dat wat zij zien, horen en wat ze hierbij voelen.

Hieronder enkele vragen ter inspiratie:

  • Wat vond je van de scene? Waardoor vond je dit?
  • Wat dacht en voelde je tijdens het kijken van de scene? Hoe komt dat?
  • Waar denk je dat de film over gaat? Waardoor denk je dit?
Actuele onderwerpen bespreken in de klas?

Wil je het in de klas hebben over een actueel onderwerp? Dat kan ook met een film als startpunt. Soms geeft een film net die ene opening om het onderwerp aan te kaarten.

ga terug

Meer educatie

Meer tips? Meld je aan voor de Educatienieuwsbrief