Ga naar inhoud

Modern Fantasy en Familie thema's voor tweede editie Videoland Academy

Om juist in deze tijd nieuw filmtalent aan te moedigen en te ondersteunen vervroegt de Videoland Academy de tweede editie van het talentontwikkelingstraject. Scenarioschrijvers en documentairemakers worden opgeroepen om tussen 1 juni mei t/m 15 juli 2020 hun fictie- en documentaire projecten met als thema “Modern Fantasy” en "Familie" in te sturen. Zij maken hiermee kans om geselecteerd te worden voor de tweede lichting van de Videoland Academy waar zij op financieel en inhoudelijk vlak steun krijgen in de realisatie van hun fictie films of documentaireserie. De films gaan in première tijdens het Nederlands Film Festival en IDFA 2021 en zijn daarna exclusief te zien bij Videoland.

Antoinette Beumer, recent aangesteld als Hoofd Drama Videoland:
Door de tweede editie eerder van start te laten gaan willen we nieuw filmtalent een stimulans geven in deze roerige en onzekere periode waarin we ons met z’n allen bevinden. Juist op dit moment is het belangrijk om een positief toekomstperspectief te bieden en te laten zien dat we vanuit de Videoland Academy de filmsector een warm hart toedragen. Hopelijk biedt ook juist deze periode inspiratie en een uitdaging voor scenarioschrijvers en documentairemakers om verrassende ideeën te ontwikkelen voor mooie, nieuwe fictie films en documentaireseries, en hun creativiteit de vrije loop te laten gaan.”

Thema fictie: Modern Fantasy
Voor de tweede editie is de Videoland Academy op zoek naar fictie verhalen die zich afspelen in onze huidige tijd, maar dan met een fantasie element. De realiteit waarin wij leven kan soms hard, eentonig, maar ook heel spannend zijn. Wat de realiteit echter mist, is een stukje fantasie die ons helpt ontsnappen, relativeren of duiden. Deze verhalen kunnen raakvlakken hebben met diverse andere genres zoals comedy, horror, coming-of-age, drama of thriller, voor jong en oud.

De Videoland Academy wil makers uitdagen om met dit thema een beetje fantasie toe te voegen aan onze realiteit. Haal inspiratie uit de hedendaagse maatschappij, persoonlijke gebeurtenissen of invloedrijke trends die in Nederland relevant zijn. Van parallelle samenlevingen tot magische krachten; alles kan zolang er maar een lokaal, herkenbaar en enorm krachtig verhaal aan de grondslag gaat: “Nederland met een vleugje fantasie”.

Voorbeelden van Modern Fantasy verhalen zijn o.a.: LOCK & KEY, STRANGER THINGS, MIRACLE WORKERS, PAN\'S LABYRINTH, TRUE BLOOD, THE LEFTOVERS, EDWARD SCISSORHAND, BRUCE ALMIGHTY, MINOES, LANG LEVE DE KONINGIN MATHILDA.

Thema documentaire: Familie
Als thema voor de documentaires is de Videoland Academy op zoek naar verhalen over mysterieuze, criminele of intrigerende families: “Je familie kies je niet”. Families worden vaak geassocieerd met gezelligheid, steun en betrouwbaarheid, maar wat nou als deze waarde enkel aan de oppervlakte zichtbaar zijn? Families kunnen ook ingewikkeld zijn, geheimen met zich meedragen of juist heel uitgesproken controversieel zijn. Voor de tweede editie zal de Videoland Academy zich richten op familie van alle soorten en maten. Dit kunnen sociale, politieke, criminele of intermenselijke verhalen zijn.

De Videoland Academy wil de documentairemaker uitdagen om een plan te formuleren waarin duidelijk wordt hoe jij als maker het verhaal langzaam ontrafelt. Onder het motto ‘je familie kies je niet’, is Videoland op zoek naar een uniek inkijkje in een van de meest spraakmakende families van Nederland.

Voorbeelden van documentaires over familie’s zijn o.a.: THE MOST HATED FAMILY IN AMERICA, RAUW, THE IMPOSTER, HOUDT GOD VAN VROUWEN?, HET BESTE VOOR KEES, MOORDDOSSIER HOLLEEDER, CAPTURING THE FRIEDMANS, THE WOLFPACK, CIRCUS OF BOOKS, EVELYN en A FAMILY AFFAIR.

Inschrijven voor de tweede editie kan vanaf 1 juni t/m 15 juli 2020 via www.videoland.nl/academy. Hier is ook meer informatie te vinden over het thema en de voorwaarden van de Videoland Academy.

Selectie projecten eerste editie
De eerste succesvolle editie van de Videoland Academy waar ruim 150 inschrijvingen voor binnenkwamen, is nog in volle gang. In juni worden de vier Grounded Sci-Fi fictieprojecten gekozen die gerealiseerd zullen worden voor Videoland. De selectie van het True Crime documentaire drieluik wordt in september bekendgemaakt.
Over de Videoland Academy
Videoland Academy wil een nieuwe lichting makers de kans bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen binnen de professionele beroepspraktijk waarin ook commerciële belangen een rol spelen. Voor tenminste de komende drie jaar biedt de Videoland Academy hiervoor een podium en ondersteunt nieuw talent op financieel en inhoudelijk vlak. Videoland Academy wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds en is in samenwerking met het NFF, IDFA, IFFR en Dr. Script. Overige partners zijn Buma Cultuur, Nederlandse Filmacademie, Planet X en Filmmore.

Meer Videoland Academy Nieuws.

ga terug