Ga naar inhoud
In Memoriam

In Memoriam Jaap van Hoewijk

Documentairemaker Jaap van Hoewijk (1963) is op 26 april jl. overleden. Jaap van Hoewijk vroeg door waar anderen dat niet deden en deed ontdekkingen met een tomeloze nieuwsgierigheid en inzet. Hij nam niet snel genoegen met verklaringen en meningen en droeg er zorg voor dat alle kanten van een verhaal werden belicht. Soberheid in stijl en spanning in combinatie met een gebrek aan effectbejag kenmerken zijn films.Foto door Charlotte Bogaert
Jaap van Hoewijk maakte indringende reconstructies van het verleden en legde daarmee verhalen achter de dood vast. In PROCEDURE 769: THE WITNISSES TO AN EXECUTION (1995) wordt na 25 jaar een doodvonnis ten uitvoer gebracht en kijken 49 mensen toe bij de executie in een gevangenis in Californië. Jaap van Hoewijk spoorde een aantal getuigen op van de aanwezige vrienden, familie en nabestaanden van slachtoffers en liet ze aan het woord om te vertellen waarom ze er waren en wat ze zagen.

KILLING TIME (2013) speelt zich ook af rondom een terdoodveroordeelde: in een gevangenis in Texas worden voorbereidingen getroffen voor de 499e executie aldaar. De families van slachtoffers en veroordeelde, de bewakers op de torens, de dominees, de journalisten, het handjevol demonstranten; iedereen beleeft de laatste uren op zijn eigen manier.

In het hoogstpersoonlijke FAMILIEGEHEIM (2001) komt Jaap van Hoewijk, zonder zijn eigen emoties te sparen, achter de ware toedracht van de dood van zijn vader. KILL YOUR DARLING (2012) is niet zomaar een coldcase-verhaal. 28 jaar na de vondst van een lijk in de Rotterdamse Westsingel blijkt in 2008 wie de overledene is en legde Jaap van Hoewijk getuigenissen vast van niet alleen vertegenwoordigers van de Nederlandse en Engelse politie, maar ook van verwanten van zowel slachtoffer als de dader. Met het directe contact met de dader, wist Jaap van Hoewijk opnieuw een compleet verhaal te vertellen. PIET IS WEG (2017) werd in 2018 genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire. In deze openhartige documentaire over verlies, desinteresse en een politieonderzoek dat geen stand hield, onderzoekt Jaap van Hoewijk de verdwijning van een 28-jarige man in 1987 op Texel.

Jaap van Hoewijk werd 57 jaar.
ga terug