Ga naar inhoud

MIJN REMBRANDT bekroond met Kristallen Film

Meer dan 10.000 bezoekers hebben de documentaire MIJN REMBRANDT in de bioscoop gezien. De film heeft daarmee de Kristallen Film-status behaald. Vanwege de sluiting van bioscopen en filmtheaters, wordt de documentaire per vandaag aangeboden op Picl zodat het publiek nu ook thuis van MIJN REMBRANDT kan genieten. De Kristallen Film is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. MIJN REMBRANDT is de vierde film die in 2020 de Kristallen Film Award ontvangt.


In haar nieuwe documentaire duikt Oeke Hoogendijk in de wereld van de oude meesters. In een filmische mozaïek van aangrijpende verhalen leidt de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen. Terwijl we deelgenoot worden van de intieme band tussen verschillende liefhebbers en ‘hun’ Rembrandt, brengt de Franse baron Éric de Rothschild twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre. Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken, maar Hoogendijks camera is er ook bij als zijn wereld ineen dreigt te storten wanneer hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken.


Kristallen Film

MIJN REMBRANDT is geregisseerd en geschreven door Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM, THE HOLOCAUST EXPERIENCE). Protagonisten in de documentaire zijn Jan Six X, Jan Six XI, professor Ernst van de Wetering, Thomas S. Kaplan, Hertog van Buccleuch, Wim Pijbes, Taco Dibbits, Baron Eric de Rothschild en kunstverzamelaars Eijk & Rose-Marie de Mol van Otterloo. MIJN REMBRANDT is geproduceerd door Discours Film, met een bijdrage van de Netherlands Film Production Incentive, AFK, Fonds 21 en het VSB-fonds. Cinéart verzorgt de filmdistributie van de film, die momenteel te zien is op Picl.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en sinds 2020 voor Nederlandse korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.
ga terug