Ga naar inhoud
Film Awards

Kristallen Film voor De Bezette Stad

De documentaireDe bezette stad van regisseur Steve McQueen heeft 10.000 bioscoopbezoekers getrokken. Hiervoor krijgt de documentaire, die het dagelijkse leven in Amsterdam onder nazibewind en tijdens de laatste jaren van pandemie volgt, de Kristallen Film. De documentaire is geïnspireerd op het boek van Bianca Stigter. Bij de uitreiking in Pathé Tuschinski in Amsterdam namen regisseur Steve McQueen, schrijver Bianca Stigter en producent Floor Onrust de Kristallen Film in ontvangst.

Het is de zevende Kristallen Film die aan een Nederlandse documentaire dit jaar is uitgereikt. De Kristallen Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival, met ondersteuning van het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds.

Kristallen Film De Bezette Stad Bianca Stigter Steve Mc Queen Floor Onrust ©NFF/Wouter le Duc

Over De bezette stad

Het verleden botst met ons heden in Steve McQueens documentaire De bezette stad, geïnspireerd op het boek Atlas van een Bezette Stad. Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. McQueen creëert twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazibezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt.

Over de productie

Steve McQueen (Shame, 12 Years a Slave) regisseerde de film naar het script van Bianca Stigter (Three Minutes – A Lengthening) dat gebaseerd is op haar boek Atlas van een Bezette Stad. Amsterdam 1940-1945. De bezette stad is een productie van Family Affair Films in coproductie met Lammas Park en VPRO en gerealiseerd met steun van de Netherlands Film Production Incentive, Nederlands Filmfonds, Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De documentaire, gedistribueerd door September Film, draait nu in 27 filmtheaters.

De Bezette Stad st 1 jpg sd low

Deze film ook zien?

Wil jij ook naar De bezette stad in het filmtheater? Bekijk de bioscoopagenda via onderstaande knop.

De Bezette Stad st 2 jpg sd low
De Bezette Stad st 7 jpg sd low

Over de Film Awards

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het NFF, het Nederlands Filmfonds en het Abraham Tuschinski Fonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires en korte films die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

ga terug