Ga naar inhoud
Festival

Juryrapport Fullscreen x XITE: De beste videoclips 2023

Op zaterdagavond 23 september is tijdens het Nederlands Film Festival de XITE Award voor Beste Videoclip uitgereikt. De jury voor Fullscreen x XITE bestond dit jaar uit Michael Middelkoop (regisseur), Gio Hansen (Head of Linear - XITE) en Mariposa (artiest). De jury heeft met veel plezier gekeken naar de videoclips die in de voorselectie zaten voor de juryprijs. Er zaten verschillende muziekgenres bij met ieder een uniek videoconcept. Voor de beoordeling van de jury was het belangrijk dat het concept van de video pakkend is voor de kijker met een verhaallijn die constant blijft ontwikkelen gedurende het nummer. Helaas kon de jury maar één winnaar kiezen, waar wij na beraad unaniem uit zijn gekomen.

Hieronder de top 3 in willekeurige volgorde:

Naaz en Lyon Pol ontvangen de XITE Award van Job de Wit

Naaz - Azadi
Regie: Lyon Pol & Naaz Mohammad

Video heeft een culturele impact met een poëtische touch. Muziek en beeld werken goed samen, en je voelt dat je als kijker getuige bent van een geschiedenis die op beeld wordt vastgelegd. En omdat je voelt dat je getuige bent van iets bijzonders, weet de video met minimale middelen je aandacht vast te houden. Het voelt alsof je door een deur hebt kunnen kijken, waar je normaal niet doorheen kan kijken.

Moby / Gaidaa - Transit
Regie: Segraphy & Joachim Spruijt

Prachtige locaties, in een verder ingetogen video. Je ziet duidelijk dat de regisseur respect en liefde heeft voor zijn onderwerp, maar het geheel blijft echter wel beschouwend. De laatste minuut, waar zowel een stuk kunstmatige intelligentie de beelden samensmelt tot een potpourri van tijdloze gezichten en kleuren als een non-sequitur magisch realistisch eindbeeld, was een hele mooie manier om de video af te sluiten.

Cero Ismael - WY
Regie: Folkert Verdoorn

Als de aarde zo mooi zou eindigen als deze video, zou dat misschien niet eens heel erg zijn. Productioneel een zeer indrukwekkende video - het is goed in elkaar gezet en de scènes zijn mooi uitgewerkt. Het is heel tof om zo een professionele productie naar buiten gebracht te zien worden binnen Nederland, op deze manier laten ze namelijk zien dat wij ook hier in Nederland zulke toffe producties naar buiten kunnen brengen.

Jury Fullscreen x XITE:

"Alle eerder genoemde elementen die voor ons als jury belangrijk zijn - pakkend concept, goede verhaallijn - zitten overduidelijk in de video die we uiteindelijk hebben verkozen tot winnaar van de Fullscreen x XITE juryprijs 2023."

De winnaar is: Naaz - Azadi (Regie: Lyon Pol & Naaz Mohammad)

Still Naaz Azadi
Fullscreen x XITE De beste videoclips

Programma Fullscreen x XITE

Jouw favoriete artiesten superscherp op het grote scherm van Kinepolis Jaarbeurs met optimale geluidsbeleving. De makers en artiesten van de clips zijn aanwezig voor een verdiepend gesprek over de ins en outs rondom het maakproces van hun videoclips.

ga terug