Ga naar inhoud
Festival

Winnaar VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs bekend

Winnaar Douwe Dijkstra heeft zojuist in het Louis Hartlooper Complex de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2022 ontvangen voor Teledoc Campus –Buurman Abdi. Over de winnende auteursfilm schreef de jury, bestaande uit makers Joke Olthaar, Michael Middelkoop en Luciënne Venner: “Een speelse ode aan het maakproces waarin de filmmaker en zijn buurman Abdi te zien zijn.“ In de achtste editie van het Forum van de Regisseurs, gecureerd door filmjournalist/programmeur Hugo Emmerzael en filmmaker Beri Shalmashi, deden vijftien Nederlandse films in de competitie mee.

Still_Buurman Abdi Still uit Buurman Abdi van Douwe Dijkstra

In de competitie van het Forum van de Regisseurs dingen grensverleggende Nederlandse auteursfilms mee die allemaal één ding gemeen hebben: hun eigenheid. Curatoren van dit programma zijn filmjournalist en programmeur Hugo Emmerzael en filmmaker Beri Shalmashi.

Ter afsluiting van het Forum van de Regisseurs-programma wordt de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs uitgereikt. De winnaar van deze prijs ontvangt een cheque ter waarde van €5.000,-. Het Forum van de Regisseurs is ontstaan in samenwerking tussen het Nederlands Film Festival, Jan Pieter Ekker en Dana Linssen.

De jury over de film Teledoc Campus –Buurman Abdi: “Een speelse ode aan het maakproces. Benieuwd naar je buren, je naasten, het verleden, de wonden, de trauma’s en de kracht van het artistieke. Filmmaker Douwe en buurman Abdi uit Somalië lijken beste vrienden die ons leren dat tijd, een groen scherm, wat soldeerwerk en een flinke dosis creativiteit soms pijn van vroeger ons anders doet laten zien.”

Alle winnaars van de acht edities van het Forum van de Regisseurs:

2022: Teledoc Campus – Buurman Abdi van Douwe Dijkstra
2021: Berg van Joke Olthaar
2020: Kala azar van Janis Rafa
2019: ‘Nu verandert er langzaam iets’ van mint film office
2018: Light as Feathers van Rosanne Pel en De stoel van de laatste jaren van Egbert van Anke Teunissen en Jessie van Vreden
2017: Quality Time van Daan Bakker
2016: Full Contact van David Verbeek
2015: Those Who Feel the Fire Burning van Morgan Knibbe

Forum van deBuurman AbdiPrijzen
ga terug