Ga naar inhoud
Gouden Kalveren

Juryrapport Beste Serie 2021

Jury: Marieke van der Pol, Eché Janga en Monique Busman

Over het algemeen was het niveau van de competitie hoog. De dilemma’s van de jury waren daarom groot. Want al die prachtige appels en peren zouden allemaal een Kalf kunnen verdienen. We zagen stralend jong talent, en hogeschool-werk van ervaren makers. Onze Straat blijkt een geweldige kweekvijver, het jeugddrama is eigentijds en innovatief. We mogen er trots op zijn. Iets wat ons opviel bij de dramaseries: miniseries zijn vaak te kort, zodat teveel moet worden verteld in te korte tijd, en series van 8 of meer afleveringen zijn vaak iets te veel uitgesponnen. Producenten en omroepen: durf te kiezen!

Commando’s

Hanro Smitsman en Iván López Núñez

Een bloedstollend spannende serie, waarin volkomen geloofwaardig wordt getoond wat de impact van een zwaarwegend geheim is op een groep voormalige strijdmakkers. Het verhaal is slim opgezet en alle zes de militairen komen door de intelligente scenario’s en het sterke spel tot leven. De dialogen zijn perfect, geen woord teveel, nergens overbodige informatie. De nieuwsgierigheid van de kijker wordt danig geprikkeld: je wilt écht weten wat er is gebeurd. Regie, camera, geluid, aankleding, montage, alles komt samen tot dit verbluffende resultaat.

Kamp Koekieloekie

Anne Barnhoorn, Joost van Hezik en Jamille van Wijngaarden

Sprankelend jeugddrama, dat telkens kolderiek begint en dan heel rustig de diepte in gaat. Met een kampmoeder en -vader, Lies Visschedijk en Eric Sauers, die elk kind op zijn merites weten te waarderen. Wat je ook bent en waar je ook vandaan komt, in Kamp Koekieloekie kom je tot je recht. Alles wordt eerlijk getoond en nergens wordt het vals optimistisch of sentimenteel. Lof ook voor de jonge acteurs die in staat zijn hun karakters op te tillen, zonder hun kwetsbaarheid te verliezen.

Mocro Maffia 3

Achmed Akkabi, Bobby Boermans en Victor D. Ponten

Mocro Maffia weet al drie seizoenen lang een zeer hoog niveau aan te houden. De serie is spannend, heftig en ongelooflijk knap gemaakt. Het tempo, het geluid, de arena, alles werkt mee aan een goed volgehouden sfeer van onveiligheid en een permanent verhoogde hartslag bij de kijker. De dialogen zijn nergens cliché, en het is een verademing dat straattaal en andere talen niet worden ondertiteld. Dat verhoogt het gevoel van realisme: alsof we een inkijk krijgen in de wereld van de drugshandel. En ondanks de meeslepende spanning, wordt die wereld nergens verheerlijkt. Ook het spel is van goed tot hoog niveau. Deze serie heeft internationale allure en dat al drie seizoenen lang. Chapeau.

ga terug