Ga naar inhoud
Gouden Kalveren

Juryrapport Beste Korte Film 2021

Jury: Marieke van der Pol, Eché Janga en Monique Busman

Over het algemeen was het niveau van de competitie hoog. De dilemma’s van de jury waren daarom groot. Want al die prachtige appels en peren zouden allemaal een Kalf kunnen verdienen. We zagen stralend jong talent, en hogeschool-werk van ervaren makers. Onze Straat blijkt een geweldige kweekvijver, het jeugddrama is eigentijds en innovatief. We mogen er trots op zijn. Iets wat ons opviel bij de dramaseries: miniseries zijn vaak te kort, zodat teveel moet worden verteld in te korte tijd, en series van 8 of meer afleveringen zijn vaak iets te veel uitgesponnen. Producenten en omroepen: durf te kiezen!

Camouflage

Remco Polman, Jantiene de Kroon

We hadden beide animatiefilms wel willen nomineren, want zowel Pilar als Camouflage werden zeer gewaardeerd door de jury. Wát een vakmanschap en een verbeeldingskracht zagen we in die honderden shots en karakteranimaties…

Camouflage raakte ons. Hier wordt een belangrijk maatschappelijk thema op een spannende en organische manier als vertelling gebracht. Tot het einde blijf je benieuwd: zal kantoorklerk Amouf als held eindigen?

How Light Gets In

Marit Weerheijm

Een bijzonder poëtische coming of age film, waarin het personage van actrice Luna Cruz Perez zeer geloofwaardig in 13 minuten haar ontwikkeling laat zien. Mooi hoe terloops een urgent thema als klimaat, toch bepaald niet sexy, in het scenario is verwerkt. Mooi filmisch gedraaid ook, met prachtige beelden.

Pantser

Jan Verdijk

In Pantser wordt, met simpele middelen, effectief een goed verhaal met een sterke pointe verteld, dat perfect aansluit bij onze huidige angst voor pandemieën. De sfeer wordt strak neergezet en vastgehouden, het spel is overtuigend. We kijken als het ware in een spiegel: wanneer begint angst ons inschattingsvermogen te blokkeren?

ga terug