Ga naar inhoud
Gouden Kalveren

Juryrapport Beste Singleplay 2021

Jury: Marieke van der Pol, Eché Janga en Monique Busman

Over het algemeen was het niveau van de competitie hoog. De dilemma’s van de jury waren daarom groot. Want al die prachtige appels en peren zouden allemaal een Kalf kunnen verdienen. We zagen stralend jong talent, en hogeschool-werk van ervaren makers. Onze Straat blijkt een geweldige kweekvijver, het jeugddrama is eigentijds en innovatief. We mogen er trots op zijn. Iets wat ons opviel bij de dramaseries: miniseries zijn vaak te kort, zodat teveel moet worden verteld in te korte tijd, en series van 8 of meer afleveringen zijn vaak iets te veel uitgesponnen. Producenten en omroepen: durf te kiezen!

May - Madja Amin

May is een visueel hoogstandje. Het is cinema in zijn zuiverste vorm. Het verhaal is simpel, maar wordt sfeer- en stijlvast verteld, met beelden die je niet licht vergeet. Er wordt niets teveel verteld – het hoofdpersonage kan zelfs niet praten – maar alles is prachtig in beeld gebracht, met een zweem van mysterie. Perfect gecast ook, tot in de kleinste rollen.

Neontetra - Emiel Sandtke

Het is niet iedereen gegeven een autobiografisch verhaal te verheffen tot prachtig, universeel drama. Een fraai uitgebeend scenario, twee hoofdrolspelers, Bart Klever en Walt Klink, die de sterren van de hemel spelen, regie èn camera als fly on the wall. Waarachtig drama, waarvan we hopen dat dit team er meer van zal gaan maken.

De Zitting - Saskia Diesing

Anderhalf uur zaten we op het puntje van onze stoelen, pas daarna durfden we weer adem te halen. Elke minuut en elke dialoog in De Zitting is trefzeker. Elk shot even strak, elke acteur geloofwaardig. Een zinderend scenario dat de kijker confronteert met zijn eigen vooringenomenheid en na afloop verward achterlaat. Werkelijk geen spat teveel. En dat allemaal in een en dezelfde rechtszaal.

ga terug