Ga naar inhoud

Juryrapport Beste Hoofdrol Dramaserie 2021

Jury: Marieke van der Pol, Eché Janga en Monique Busman

Over het algemeen was het niveau van de competitie hoog. De dilemma’s van de jury waren daarom groot. Want al die prachtige appels en peren zouden allemaal een Kalf kunnen verdienen. We zagen stralend jong talent, en hogeschool-werk van ervaren makers. Onze Straat blijkt een geweldige kweekvijver, het jeugddrama is eigentijds en innovatief. We mogen er trots op zijn. Iets wat ons opviel bij de dramaseries: miniseries zijn vaak te kort, zodat teveel moet worden verteld in te korte tijd, en series van 8 of meer afleveringen zijn vaak iets te veel uitgesponnen. Producenten en omroepen: durf te kiezen!

Werner Kolf - Commando’s

Werner Kolf is dit jaar te zien in vele producties en zijn niveau is altijd hoog, maar vooral in Commando’s kan hij echt laten zien waartoe hij in staat is. Strak, ingehouden en op de juiste momenten explosief, zet hij een oud-commandoleider neer die steeds verder verstrikt raakt in zijn pogingen een traumatische gebeurtenis tijdens een geheime missie te verbloemen. Zijn spel is krachtig en gelaagd, zijn personage gevaarlijk en menselijk tegelijk.

Loes Schnepper - De Edelfigurant

Er is een groot talent voor nodig om je als acteur helemaal te kunnen laten gaan en niet bang te zijn je van je minder aantrekkelijke kanten te laten zien. Loes Schnepper heeft dat talent. Daarbij is ze onnavolgbaar grappig. Haar timing is – evenals die van haar tegenspeler Hannah Hoekstra – spot on. Ogenschijnlijk sloom en naïef, laat ze zich als edelfigurant de kaas niet van het brood eten. Op naar de volgende reeks van De Edelfigurant!

Robert de Hoog - Mocro Maffia 3

Wij zouden als jury wel een film willen zien – zoals Ferry met Frank Lammers uit Undercover – waarin De Hoog kan laten zien waar Tatta nou eigenlijk vandaan komt, uit welk nest, welk milieu, en waarom hij is wie hij is. Want ook al is hij al 3 seizoenen een angstaanjagend, onvoorspelbaar en meedogenloos karakter – dat kleine hartje krijgt de kijker soms ook te zien. Een ijzersterke, constante balans, die zeer nieuwsgierig maakt.

ga terug